Yhteenveto Facebook-keskustelusta joulukuussa 2019

Joulukuun alkupuolella on tehty 63 julkaisua, ja tämä on vain tiivis yhteenveto. Ylläpito vähän toppuuttelee tavoitteena, että samalle päivälle tulisi vain muutama julkaisu ja erilaisista aiheista.


Joulu innostaa vinkkaamaan omista onnistuneista jouluratkaisuista. Tässä ryhmässä arvostetaan kestävää, kierrätystä, ekologista – ja itse tehtyä. Irmelin korallikanukka-joulupallosta on (tätä kirjoitettaessa) tykätty 508 kertaa, ja se on herättänyt ihailua pallon valmistuksesta ja keskustelua vieraslajeista. Muita supersuosittuja käytännön postauksia ovat olleet puuron hyödynnys jouluruokiin, riisin korvaavat kotimaiset ja gluteenittomat puuroainekset ja tekstiilien kierrätysvinkit niin kangaskasseihin kuin joulukalentereihin. Joulupapereista ja teipittömästä paketoinnistakin on saatu vinkkejä, ja tietysti tavalliset lahjat korvaavista lahjoituksista.
Idea marjapensaiden istuttamisesta tyhjille tonteille on mainittava erikseen. Se innosti, ja monet kertoivat tällaista tehdynkin onnistuneesti. Ehkä ensi keväänä pensaita ilmestyy aivan uusiin paikkoihin…
Silloin tällöin ryhmässä on mietitty toimintatapojen mielekkyyttä laajemmin, väiteltykin. Helinän ajatus siitä, että tarvitaan myös tuottavaa toimintaa eikä vain säästämistä kirvoitti 374 tykkäystä ja 46 kommenttia.

Tuulivoimasta ja ylipäänsä eri energiamuodoista ollaan helposti eri mieltä. Siitäkin ryhmässä on keskusteltu, onko joulu raadollinen juhla vai asenneko ratkaisee. Idea Ilmastoavun sähköisistä joulukorteista oli esimerkki aiheesta, joka herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan. On monta näkökulmaa, vaikka samaan suuntaan pyritään. On hyvä, että vaihdetaan erilaisiakin mielipiteitä, kunhan tehdään se toista arvostaen.  
Ylläpito suosii toivoa luovien uutisten esiin tuomista, realismia unohtamatta. Vaikuttaa siltä, että koko ajan kehitetään hyviä uusia ratkaisuja. Löytyy uusia keinoja vähentää päästöjä. Muovin kierrätys laajenee, lentovero tulee eduskunnan käsittelyyn, käytetty tavara on tullut suosituksi. Iissä tapahtunut päästöjen vähentäminen saa ajattelemaan, että paikallinen mielipiteenmuokkaus voi todella vaikuttaa.

Sekin on hyvä uutinen, että media on kiinnostunut Aktivistimummoista. Fb-ryhmästä löytyy tuore linkki Seijan ja Helenan radiohaastatteluun 16.12. Sen voit kuunnella tammikuun puoleen väliin saakka täältä.

Toshan päivitys, jonka myötä hän halusi levittää rohkaisua ilmaston puolesta taisteleville nuorille, sai 408 tykkäystä. Positiivista ajattelua tarvitaan, kun Madridin ilmastokokouksen tuloksissa ei vielä varsinaisesti ole mitään juhlittavaa. Sekään ei auttanut, että iso joukko aktiivisia vanhempien ja isovanhempien yhdistyksiä ja liikkeitä ympäri maailmaa teki kokoukselle vetoomuksen, jotta ottaisivat päätöksenteon tosissaan. Aktivistimummot olivat mukana vaatimassa.

Aktivistimummojen 20.1. klo 10-12 Oodin Kuutiossa järjestettävän keskustelutilaisuuden teema on TOIVO.

Edellinen
Edellinen

Ilmastoystävällisyys ja terveellisyys kulkevat käsi kädessä

Seuraava
Seuraava

Kirje joulupukilta