Yhteenveto alkuvuoden Facebook-keskustelusta

Aktivistimummojen Facebook-ryhmän ylläpitäjä viestinnän tutkija Anne Leppänen veti yhteen ryhmän alkuvuoden keskustelua. Vuosikymmen alkoi Toivon kuukaudella, helmikuun teema oli Metsä ja maaliskuussa Huomisen ruoka, mutta kesken maaliskuun tuli korona, joten huomisen ruoan pohdiskelu jäi huomiseen!

Yleensä me ryhmän ylläpitäjät nostamme esiin postauksia vain ilmastoasioista ja joskus jotain kevyempää vaihtelun vuoksi. Nyt pandemian aikana tästä joustetaan, eli koronasta puhutaan mutta periaatteidemme mukaan: rauhallisesti ja faktaa.

Mutta ne aiemmat asiat. Ryhmässä jaetaan eniten asiapitoisia linkkejä ilmaston ympäriltä. Jaetuissa linkeissä on valtavasti TIETOA ilmaston lämpenemisestä, syistä ja seurauksista, taustoista ja ilmastonmuutoksen vastaisista toimista. Aika perusteellistakin tietoa eri alueilta on ryhmässä tarjolla. Jos joku haluaa ottaa ilmastoasiat haltuun, kannattaa käydä ryhmämme sisällön läpi!

Tammikuussa korostuivat TOIVOA HERÄTTÄVÄT asiat, vaikka eivät ne myöhemminkään ole unohtuneet. Ensimmäisessä Oodi-tilaisuudessamme todettiin, että ilmastoahdistukseen auttaa pyrkiminen yhdessä hyvään. Asiasta puhuttiin myös tapahtuman tallenteen innoittamana.

Tuntuu, että todella paljon TEHDÄÄN JO. Ihmiset tiedostavat, että olemme vakavan ongelman äärellä. Muutetaan kulutuskäyttäytymistä. On useita joukkoja, jotka toimivat ilmaston puolesta omalla tavallaan. Keksitään uusia tuotteita ilmastoa ja luontoa kuluttavien tilalle ja haittoja korjaamaan – eikä vähiten Suomessa. Yritykset vauhdittavat siirtymistä ilmastoystävälliseen tuotantoon. Suojellaan metsiä ja istutetaan uutta. Ilmastonmuutos on politiikan teema ja yritysten kilpailukeino. Näyttää hyvältä. Aiheessa on kuitenkin MONIA PUOLIA. Esimerkiksi fossiilisisten polttoaineiden käytön vähentäminen on tärkeää, mutta vaikeaa. Se kuvastuu ryhmässämmekin; ehkä eniten on väitelty ja pohdittu, millaisella polttoaineella pitäisi liikkua. On otettava huomioon, miten sähkö tuotetaan, millaiselta viljelmältä palmuöljy on kotoisin ja mitä uuden tyyppisen auton valmistus merkitsee.

Postauksissa on paljon myös ohjeita ja KEHOTUKSIA – oikeiden valintojen tekemiseen kotona ja vaikuttamiseen laajemmin. Minulla on sellainen kuva, että monet kokevat hankalaksi vetoomusten allekirjoittamisen tai pienen summan osoittamisen ilmastonsuojeluun, vaikka omassa elämässä oikeiden valintojen teko on itsestään selvää. Nuo osallistumiset olisivat kyllä hyvä juttu, koska päättäjät kuuntelevat helpommin suuren joukon ääntä. Asiat voisivat vauhdittua.

Helmikuussa Aktivistimummoihin perustettiin alaryhmä Aktivistimummojen Metsänvaalijat, jossa käydään keskustelua erityisesti suomalaisesta metsästä. Tässä ryhmässä kehitettiin MUMMONMETSÄ-PROJEKTI. Se arvioitiin luotettavimmaksi ja tehokkaimmaksi tavaksi taata biodiversiteetiltään rikkaan metsän säilyminen. Luonnonperintösäätiön mummonmetsään laitettu raha ei mene hukkaan.

Yleensä ryhmässä ollaan samaa mieltä siitä, millaisin keinoin ilmaston lämpenemistä estetään. Muutamat yrityselämään liittyvät postaukset herättivät VÄITTELYÄ. Jos Kellogg’s muuttaa tuotettaan ympäristöystävällisemmin valmistetuksi, mitä pitää ajatella? Voiko antaa aplodeja yritykselle, jonka toiminnassa on vielä korjaamista? Entä miljardööri Bezosille, joka antaa valtavan summan ilmaston lämpenemisen vastaiseen työhön – mutta jonka omaisuus on kerätty ilmastoa rasittaen? Onko fiksua ostaa Fortumin osakkeita, jotta pääsee yhtiökokoukseen saamaan oman äänen ilmaston puolesta kuuluviin, jos ei voi hyväksyä yrityksen toimintaa? Näitä on pohdittu. Olemme ylläpidossa sitä mieltä, että erilaisista näkemyksistä on voitava keskustella.

Maaliskuussa tuli KORONA. Jouduimme siirtämään maaliskuun Oodi-tilaisuutemme ”Huomisen ruoka”. Myös huhtikuun “Vastuullinen vaate”-tapahtuma siirtyy syksyyn. Pelargonian saajan julkistus ja sen luovutus valitulle yritykselle siirtyi. Ilmasto hengähtää, kuten tuoreissa postauksissa todetaan. Tässä on tuore, ajatuksia herättävä linkki sivultamme: Perttu Pölönen: Ei anneta hyvän kriisin mennä hukkaan.

Jatketaan keskustelua ja ollaan valmiina ilmastoaktivismiin, kun koronakriisi on voitettu ja maailma alkaa katsoa ympärilleen.
Aktivistimummojen tarkoitus lastenlasten hyvän elämän vaalijoina sekä empatian ja toivon tuojina ovat ajankohtaisia teemoja aina.

Anne Leppänen
aktivistimummo
viestinnän tutkija

Edellinen
Edellinen

Mummot leikkivät ja leikittävät

Seuraava
Seuraava

Aktivistimummot, faktan välittäjiä myös koronakriisissä