Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

Joulumuorin liittyminen Aktivistimummoihin innosti ylisukupolviseen kohtuuskampanjaan 

Joulun aika aktivoi ilmastoliikkeitä ylisukupolviseen kampanjaan kohtuuden puolesta. Aktivistimummot, Climate Move ja Ilmastovaikuttaminen kampanjoivat kohtuuden puolesta toivottaen yhdessä ”riittävän parasta joulua”. Joulunajan hyvästä tahdosta ja luontoon saakka ulottuvasta välittämisestä muistuttava kampanja näkyy toimijoitten somekanavissa joulukuun aikana.

Joulun aika aktivoi ilmastoliikkeitä ylisukupolviseen kampanjaan kohtuuden puolesta. Aktivistimummot, Climate Move ja Ilmastovaikuttaminen kampanjoivat kohtuuden puolesta toivottaen yhdessä ”riittävän parasta joulua”. Joulunajan hyvästä tahdosta ja luontoon saakka ulottuvasta välittämisestä muistuttava kampanja näkyy toimijoitten somekanavissa joulukuun aikana. 

Kampanjan kasvona toimii Joulumuori, jonka mielestä joulu on liian arvokas pilattavaksi kohtuuttomuudella. Joulumuori tahtoo toimia tärkeän asian puolesta ja siksi päätti liittyä Aktivistimummoihin.

Riittävän paras joulu -kampanjassa Joulumuori kannustaa kaikkia viettämään kohtuullista ja armollista joulunaikaa. Joulua ei tarvitse suorittaa. Joulun ytimessä eivät ole lahjavuoret, kirkkaiksi puunatut pinnat, ylimitoitetut ruokahankinnat tai stressaava tavoite ideaalista joulusta, joka näyttää kuvissa hyvältä. Sen sijaan Joulumuori toivoo joulunviettäjien keskittyvän kohtuullisuuteen ja harkintaan muistaen, että joulunajan hyvä tahto ulottuu myös koko elonkirjoon ja sen suojelemiseen. Nykymenoa maapallomme ei kestä. Kulutuksen järkevöittämisellä voimme turvata joulut myös tuleville sukupolville. 

Ajatuksella annettu laadukas,  vaikka käytettynä hankittu tavara tai aineeton lahja tai lahjoitus hyvään tarkoitukseen antaa mielihyvää antajalle ja saajalle. Puhelinsoitto tai koronaturvallinen tervehdyskäynti ilahduttaa aikuisia enemmän kuin turha tavara. Koska joulu on lasten juhla, mummot kuuntelevat lastenlasten yksilöllisiä toiveita, mutta kavahtavat turhaa rihkamaa.  

Ilmastokriisien hidastaminen vaatii niin kulutuksen kuin politiikankin muutosta.  Toimimalla yhdessä, edistämällä oikeudenmukaisuutta ja kohtuutta pystytään vauhdittamaan muutosta kohti parempaa tulevaisuutta! 

Aktivistimummot, Climate Move ja Ilmastovaikuttaminen saavat omista joukoistaan liikkeelle kymmeniä tuhansia ilmastomuutoksen hillintään sitoutuneita ihmisiä. He haastavat yhdessä mukaan kaikki ne liikkeet, järjestöt, yritykset sekä yksittäiset ihmiset, joille on tärkeää turvata hyvää elämää myös seuraaville sukupolville.  

Saat vinkkejä riittävän hyvästä joulusta seuraamalla sivujamme ja somekanaviamme sekä Joulumuorin menoa! Materiaaliamme on vapaasti jaettavissa.

Tule mukaan #riittävänparasjoulu #rauha #kohtuus #toivo  #ilmastokriisi #jouluilo

Aktivistimummot 
Climate Move
Ilmastovaikuttaminen

Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Riittävän paras joulu

Tänä vuonna Aktivistimummot, Climate Move ja Ilmastovaikuttaminen ovat yhdistäneet voimansa riittävän parhaan joulun puolesta. Kampanjan kasvona toimii Aktivistimummojen riveihin liittynyt Joulumuori.

Tänä vuonna Aktivistimummot, Climate Move ja Ilmastovaikuttaminen ovat yhdistäneet voimansa riittävän parhaan joulun puolesta. Kampanjan kasvona toimii Aktivistimummojen riveihin liittynyt Joulumuori. Häntä ovat jo pitkään surettaneet halvat ja hajoavat joulunviettotavat, jotka kuluttavat merkittävästi sekä luonnon että meidän ihmisten voimavaroja. Siksi Joulumuori tahtoo aktivoitua tärkeän asian puolesta – ja aktivoida myös meitä muita joulun juhlijoita.

Riittävän paras joulu -kampanjassa Joulumuori tahtoo kannustaa kaikkia viettämään kohtuullista ja armollista joulunaikaa. On hyvä muistaa, ettei joulua tarvitse suorittaa. Joulun ytimessä eivät ole lahjavuoret, kirkkaiksi puunatut pinnat tai stressaava tavoite ideaalista joulusta. Sen sijaan Joulumuori toivoisi näkevänsä joulunviettäjien keskittyvän kohtuullisuuteen ja harkintaan. Niihin perustuvat teot ovat välittämistä, joka ulottuu sekä itseen, toisiin että myös maapallomme tilaan. 

Joulun juhlimiseen voi liittyä paljon erilaista kuormittavuutta: kiihtyvä kulutuskäyttäytyminen merkitsee raskaan joulun toivotusta sekä meille ihmisille että maapallolle. Pidättäytymällä parhaamme mukaan joulunajan kulutushysteriaan tempautumisesta, voimme hidastaa osaltamme ilmasto- ja ympäristökriisejä. Kaiken lisäksi ajatuksella ostettu kohtuullinen lahja on myös saajalleen merkityksellinen, verrattuna silkan ostamisen takia hankittuun, nopeasti unohtuvaan tavarapaljouteen. Näin oma harkinta ja kohtuus korostavat sekä henkilökohtaisia ilmastotekoja että joulunajalle tärkeää lähimmäisten huomioimista.

Joulumuori muistuttaa, että harkintaa ja kohtuullisuutta voi soveltaa myös joulukiireisiin. Tänä vuonna hiljentymistä on hyvä harjoitella - kaupoissa kun ei muutenkaan tulisi sankoin joukoin kokoontua. Kun karsii stressaavia siivous- ja ostosaikatauluja, ehtii pysähtyä pohtimaan joulun ulottuvuuksia rauhan ja rakkauden juhlana. Mitä jos joulusiivous tarkoittaisikin puhtaiden ja ehjien vaatteiden eteenpäin lahjoittamista? Tai pitäisikö sinun tänä vuonna herätellä perheesi ja ystäviesi kanssa keskustelua lahjan antamisen merkityksestä, myös lasten perspektiivistä? 

Reiluutta Joulumuori on pohtinut paljon, näkyyhän ilmasto- ja ympäristökriisi kotimaisemissakin. Kriisien hidastaminen vaatii niin kulutuksen kuin politiikankin muutosta. Joulumuorilla on vahva usko joukkoistamisen voimaan: toimimalla yhdessä, edistämällä oikeudenmukaisuutta ja kohtuutta pystymme vauhdittamaan muutosta.

Kun muistaa olla lempeä itseään kohtaan, voi huomata, että joulunajan hyvää tahtoa on helpompi ulottaa myös muihin – ja koko elonkirjoon. Kaikkein paras joulu on juuri sellainen, joka sinulle riittää. Ja luonto kiittää.

Lue lisää Riittävän paras joulu -kampanjasta:
Aktivistimummot
Climate Move
Ilmastovaikuttaminen

Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Lapsen oikeus huomiseen

On menossa YK:n lapsen oikeuksien viikko, jonka teemana on lapsen oikeus tulevaisuuteen. Psykoterapeutti ja professori Mirjam Kalland kertoo Aktivistimummot-blogissa, miten luoda tulevaisuuden toivoa, vaikka elämme ilmastohaasteiden ja pandemian kourissa.

On menossa YK:n lapsen oikeuksien viikko, jonka teemana on lapsen oikeus tulevaisuuteen. Teema on erityisen ajankohtainen nyt, kun kamppailemme maailmanlaajuisen pandemian ratkaisemiseksi muiden kestävään kehitykseen liittyvien ongelmien lisäksi. 

Lapsen oikeus tulevaisuuteen vaatii meiltä aikuisilta konkreettisia toimenpiteitä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Tilanne vaatii myös kasvatuksellista pohdintaa: kuinka kasvatetaan lapsista toisaalta tietoisia siitä huolestuttavasta tosiasiasta, että meillä on suuria ongelmia ratkaistavana, ja toisaalta tietoisuutta siitä, ihmiskunnalla on vakuuttava historia keksiä ongelmiin ratkaisuja? 

Lapsille tietoisuutta sekä ongelmista että ratkaisuista

Jos tämä pandemia on jotakin meille opettanut, niin tämän: yksilöllisillä, paikallisilla ja kansallisilla toimenpiteillä on merkitystä. Pandemia on koskettanut koko maailmaa, mutta hyvin eri tavoin, riippuen siitä, miten haasteisiin on vastattu. Paradoksaalisesti tämä voi luoda meille toivoa. Liika tietoisuus käsillä olevista ongelmista voi olla musertavaa lapselle, ja johtaa passiivisuuteen tai kyynisyyteen. Mutta tietoisuus siitä, että jokaisella teolla on merkitystä, luo toivoa. 

Nyt tarvitaan toivon pedagogiikkaa

Toivon pedagogiikka tarkoittaa, että lapsella on oikeus paitsi tulevaisuuteen myös huomiseen. Lapsen aikaperspektiivi on erilainen kuin aikuisen, ja kun elämme epätietoisuudessa siitä, miltä maailma näyttää helmikuussa, arkeen kannattaa rakentaa myönteisiä asioita, joita lapsi voi odottaa ilolla, kuten huomista luontoretkeä tai kakun leipomista lauantaina. Kun arjessa on iloa tuottavia rutiineja, elämään syntyy optimistinen pohjavire, joka auttaa uskomaan valoisaan tulevaisuuteen. 

Lapsen osallisuus

Keskeistä toivon pedagogiikassa on myös lapsen osallisuus. Kun lapsi saa olla mukana suunnittelemassa uusia tapoja toimia, hänelle muodostuu ymmärrys. Kun lapsi saa viettää mukavia hetkiä luonnossa vaikkapa metsässä samoilemassa, lapsessa herää rakkaus luontoon. Kun lapsen avuliaisuutta tuetaan ja hän oppii toimimaan myönteisesti ryhmässä, hänestä tulee empaattinen. Kun lapsella vahvistuu kokemus siitä, että asioille kannattaa ja voi tehdä jotakin, se luo merkityksellisyyttä ja toivoa.

Lapsella on oikeus unelmoida valoisasta tulevaisuudesta ja hänellä on oikeus huomisen iloon.  

Mirjam Kalland
varhaiskasvatuksen professori, Helsingin yliopisto
Mannerheimin Lastensuojeluliiton puheenjohtaja

Kuva: Maarit Kytöharju, Helsingin yliopiston nettisivut

Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

Puhutaan ruoasta ja ilmastosta

Puhutaan ruoasta ja ilmastosta Facebook-livelähetyksessä 26.11. klo 14. Tule Aktivistimummot-facebookkanavalle kuulemaan ja kyselemään.

Puhutaan ruoasta ja ilmastosta Facebook-livelähetyksessä 26.11. klo 14. Tule Aktivistimummot-facebookkanavalle kuulemaan ja kyselemään.
Puhumme siitä, mihin suuntaan ruokavaliomme ovat menossa ja mitä vaikutuksia muutoksilla on.

Olemme kiinnostuneita siitä, mitä mummot ajattelevat muutoksista ja niiden reiluudesta. Vastaamme kysymyksiin ruoasta, ravitsemuksesta ja reilusta muutoksesta kohti ilmastoystävällisempää ruokaa. 
Vastaajina Reilu Ruokamurros eli Just food-tutkimushankkeen asiantuntijat.

  • tutkimuspäällikkö, ETT Liisa Valsta THL:stä

  • tutkijatohtori, filosofi Teea Kortetmäki Jyväskylän yliopistosta

Juontajana Aktivistimummo, ruokavaikuttaja, MMM Seija Kurunmäki 

TERVETULOA MUKAAN!



Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

AKTIVISTIMUMMOJEN 1-VUOTISLAHJATOIVE: uusi metsä hiilinieluksi.

Lähde mukaan Aktivistimummojen ja 4H-nuorten yhteiseen Taimiteko-kampanjaan. Jo 10 euron lahjoituksella joutomaa saa 4 puuta hiilinieluksi ja nuori työtä.

Tavoitteena on perustaa 5 hehtaaria uutta metsää istuttamalla 10 000 tainta. Ne sitovat saman verran päästöjä, kuin ajettaessa bensiinikäyttöisellä henkilöautolla 368 kertaa maapallon ympäri.

Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Mikä vuosi!

Aktivistimummot viettävät tällä viikolla 1-vuotisjuhlaansa. Perustajamummo Seija Kurunmäki kertaa ensimmäisen vuoden tapahtumia ja tunnelmia.

Me Aktivistimummot vietämme tällä viikolla 1-vuotisjuhlaviikkoa. Avasimme Aktivistimummot-nettisivut ja Facebookin 23.10.2019. Toki liikettä oli suunniteltu perustajamummojen piirissä normaalin odotusajan verran. Manifestia ja arvojamme pohdimme joukolla perusteellisesti. Historiaan voi kirjoittaa, että ensimmäiset #aktivistimummot -hashtagit on päivätty 29.1.2019.

Mikä on Sinulle Aktivistimummot-liikkeessä tärkeintä?

Tein pienen kyselyn 12 mummon perustajamummot-ryhmässä. Mikä on ollut liikkeessä tärkeintä? Vastauksissa korostui kaksi asiaa: on hienoa tehdä merkityksellistä työtä yhdessä muiden mummojen kanssa, ja saada jopa uusia ystäviä. Monille tärkeä asia oli myös toivon tuominen, sekä itselle että ympäristölle, erityisesti lapsenlapsille.

On kiinnostavaa kuulla millaisia ajatuksia asiasta on meidän 5500 mummon Facebook-ryhmässämme.

Itselleni ryhmän yhteyshenkilönä toimiminen on ollut niin antoisaa, että olen jopa miettinyt, mitä kaikkea vaille olisin jäänyt, jos näitä kontakteja ei olisi syntynyt. Uskomatonta on ollut kohdata mummoja, jotka täydellä sydämellä antavat osaamisensa ja vuosikymmenien verkostonsa hyvän asian käyttöön. Ihanaa on se, että jokainen tekee tätä työtä 100% vapaaehtoispohjalta. Tekijöitä on monia! Kiitos kaikille aktiivisille tekijöille ja kommentoijille. Teissä on tämän liikkeen voima!

Mummot saivat hyvän lähdön

Aktivismi (eli aktiivinen tekeminen) ja mummot (eli empaattinen ote) näytti voimansa heti, kun tulimme julkisuuteen. Olemme iloisia, että myös media kiinnostui meistä. Näkyminen ensin Hesarissa ja sitten Ylen uutisissa, kasvatti Facebook-ryhmäämme roimasti. Meistä on kirjoitettu myös esimerkiksi Blue Wings ja IsoNumero-lehdissä. Podcastit ovat myös innostaneet uusia mummoja joukkoomme. Nyt on aika esitellä tapahtumia ja aktivistimummoja maakunnista ja maailmalta.

Kun ryhmän koko kasvoi, myös ilmastokeskusteluiden kirjo laajeni. Tietoa ja mielipiteitäkin on kuultu paljon. Kiitos kaikille osallistujille tänä ensimmäisenä vuonna. Olemme iloisia, että keskustelu on pysynyt Aktivistimummojen arvojen mukaisena. Vihapuheilta on vältytty. Puhe kulkee kohteliaana ja empaattisena, myös asioissa, joissa kuullaan monia näkökulmia. Kun Aktivistimummot-twitter aloitti keväällä 2020 toimintansa, pääsimme keskusteluyhteyteen monien ilmastovaikuttajien kanssa. Sillä on merkitystä. Tänään ympäristöministeri Krista Mikkosta tavatessamme, kuulimme, että hänkin löysi meidät twitteristä.

Tärkeä osa toimintaamme ovat tapahtumat, joissa levitämme faktoja ilmastonmuutoksesta ja sen hillinnästä. Viime keväälle oli suunniteltu kolme Oodi-tapahtumaa, tälle syksylle toiset kolme. Ehdimme toteuttaa ilmastoahdistusta käsittelleen tapahtuman 20.1. 20. Mummot istuivat rinta rinnan Oodin Kuutiossa. Totesimme, että ympäristöahdistukseen auttaa pyrkiminen yhdessä hyvään. Me perustajamummot olimme innoissamme kohdatessamme liikkeeseemme liittyneitä mummoja. Vuosi alkoi loistavasti.

Ja sitten tuli koronavirus

Maaliskuussa 2020 oli kulunut noin viisi kuukautta synnystämme, vuoden 2020 suunnitelmat olivat valmiina, ja jouduimme peruutusten tielle. Yhdessä JustFoodin kanssa oli valmisteltu Oodiin Reilu ruokamurros -tapahtuma 16.3.20. Se peruuntui. Myös huhtikuulle varattu Vastuullinen vaate -keskustelutilaisuus siirtyi. Tavoite oli toteuttaa ne syksyllä, “kun korona on ohi”. Syksyn ensimmäinen tilaisuus: Terveys ja ilmasto saatiin onneksi toteutettua.. Siitä on iloa pitkään, koska webinaarin tallenne löytyy yhteistyökumppanimme Duodecimin sivuilta. Joko katsoit, miten voit toteuttaa samoilla keinoilla ja yhtä aikaa sekä terveellistä että ilmastoystävällistä elämää.

Tänään arvioimme, että koronan leviäminen rajoittaa kokoontumisia myös tänä loppuvuonna. Totesimme, että emme yritä toteuttaa syksyksi suunniteltuja vaate- ja ruokatilaisuuksia pelkkinä webinaareina. Säästämme tärkeät asiat ja hyvät puhujat kevääseen, tai aikaan, kun korona on hallinnassa! Nyt teemme asioita, joita korona mahdollistaa.

Koronaturvallinen kehittäminen, yhteistyö, blogit, tiedotteet ja kampanjat

En tiedä, miten hyvin lukijat ovat löytäneet Aktivistimummot-blogit nettisivuiltamme. Tämä blogi on nyt 11. blogi sivuillamme. Niitä jatkamme myös näinä korona-aikoina. Meillä on ollut onni löytää sparrareita (kiitos Phoenix!) toimintamme tueksi. Tänä vuonna on ollut myös aikaa kuunnella ja keskustella. Aktiivisen vuorovaikutuksen, tiedottamisen ja blogien avulla opimme koko ajan voimme pitää esillä tärkeitä asioita. Myös ulkoilmatempauksia on suunnitteilla. Pysy kanavalla www.aktivistimummot.fi

Hämmennyksestä eteenpäin.

Lokakuun alussa toteutunut Elokapina nosti esiin ilmastoasioiden kiireellisyyden. Ilmaisimme tukemme nuorille, jotka kapinoivat lisätäkseen ymmärrystä ilmastonmuutoksen hillinnän kiireellisyydestä. ELokapinan ja poliisin käyttämät keinot puhuttivat myös meidän sivuillamme.
Keskustelu aktivoi meitä tuomaan esiin Aktivistimummojen omat periaatteet, jotka ovat kohtuus, toivo ja empatia.
Pohdimme, miten päästä hämmennyksestä eteenpäin. Käy lukemassa sivuiltamme.

Lahjatoiveena Taimiteko

Viime viikolla julkaisimme Aktivistimummojen ja 4H-nuorten yhteisen Taimiteko-kampanjan.
Aktivistimummojen tavoite on kerätä kokoon 25 000 euroa, jolla saadaan istutettua 10 000 tainta. Niiden avulla sidotaan 2347 tonnia hiiltä ja perustetaan 5 hehtaaria uutta metsää. Jokainen lahjoitus merkitsee. Olemme iloisia, jos käyt lahjoittamassa ja innostat kaverisikin mukaan. Keräämme myös vastuullisten yritysten lahjoituksia. Pienin mahdollinen lahjoitus on 4 tainta, eli 10 euroa. Muista kirjoittaa kuponkikoodi aktivistimummot, jotta voimme seurata tavoitteen täyttymistä. Linkki lahjoitukseen tässä.

Antoisa vuosi! Kiitos!

Me mummot haluamme turvata kaikille lapsenlapsille maailman, jossa voi elää.

Kirjoittaja:

Seija Kurunmäki
Aktivistimummojen perustajamummo
Ruokavaikuttaja
seija.kurunmaki@kuule.fi
0400-460894

Kuva otettu 19.10.20, kun Aktivistimummot-joukko oli menossa ympäristöministeiriöön Krista Mikkosen vieraaksi.

Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

Mummot ja 4H-nuoret hillitsevät yhdessä ilmastonmuutosta

Aktivistimummot ja 4H-nuoret tähtäävät 10 000 puun istuttamiseen Suomen joutomaille. Ilmastonmuutoksen torjunnassa tarvitaan sekä uusia kasvavia puita hiilinieluiksi että ikimetsiä elonkirjon vaalijoiksi. Aktivistimummojen ja 4H-järjestön nuorten Taimiteko-yhteistyöhön pääsee mukaan lahjoittamalla 10 euroa juuri avautuneessa verkkokaupassa.

Aktivistimummot ja 4H-nuoret tähtäävät 10 000 puun istuttamiseen Suomen joutomaille. Ilmastonmuutoksen torjunnassa tarvitaan sekä uusia kasvavia puita hiilinieluiksi että ikimetsiä elonkirjon vaalijoiksi. Aktivistimummojen ja 4H-järjestön nuorten Taimiteko-yhteistyöhön pääsee mukaan lahjoittamalla 10 euroa juuri avautuneessa verkkokaupassa.

Aktivistimummot ja 4H-järjestön nuoret vaativat, että metsän monet mahdollisuudet otetaan käyttöön ilmastonmuutoksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden suojelussa. Taimiteko-toiminnassa istutetaan uutta metsää ja luodaan tätä kautta uusia hiilinieluja alueille, joilla on aiemmin ollut turvetuotantoa.

Mummojen ja nuorten Taimiteolla juhlistetaan Aktivistimummojen ensimmäistä syntymäpäivää 23. lokakuuta. 

“Erilaisia metsitysprojekteja verratessamme 4H-nuorten ohjaajien taidot hyvään metsänhoitoon ratkaisivat. Uskomme, että metsän perustaminen tämän projektin toimintamallilla 4H-järjestön omalle maalle varmistaa, että metsää hoidetaan hyvin myös taimien istutuksen jälkeen”, Aktivistimummojen Tarja Ollas kertoo. 

Istutuskohteita ostaessaan 4H-järjestö on varmistanut, että luonnon ja ilmaston kannalta niiden paras käyttömuoto on kasvava metsä, ei esimerkiksi kosteikko.  

"Metsät yhdistävät hienosti eri sukupolvia. Verkkokauppamme kautta Aktivistimummojen lahjoitukset kerätään yhteen juhlapottiin, josta ne ohjataan metsänistutustyöhön", Suomen 4H-liiton kumppanuuspäällikkö Tarja Anttonen iloitsee.

Aktivistimummojen ja 4H-nuorten Taimitekoon pääsee mukaan 10 eurolla

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii Taimiteko-toiminnan suojelijana. Mummot tietävät, kuinka tärkeää on luoda toivoa tulevaan ja että yhteistyö on kaiken avain. Sen vuoksi ei tarvitse itse olla Aktivistimummo, jotta voi osallistua mummojen Taimitekoon – kuka tahansa on tervetullut osallistumaan. Lahjoitus on myös hyvä tapa kompensoida omia päästöjään.

Taimiteko-verkkokauppa yksityishenkilöille on nyt avattu. Pääset tekemään oman lahjoituksesi osoitteessa www.taimiteko.fi/taimiteko-yksityishenkiloille. Kirjoita ostoskorissa kuponkikoodiksi aktivistimummot ja valitse Käytä kuponki. Pienin mahdollinen lahjoitus on 4 tainta, eli 10 euroa. Aktivistimummojen tavoite on kerätä kokoon 25 000 euroa, jolla saadaan istutettua 10 000 tainta. Niiden avulla sidotaan 2347 tonnia hiiltä ja perustetaan 5 hehtaaria uutta metsää. Jokainen lahjoitus merkitsee.

Lisätietoja

Aktivistimummot
Tarja Ollas, puh. 040 835 6473, ollas.tarja@gmail.com
Seija Kurunmäki, puh. 0400 460894, seija.kurunmaki@kuule.fi
www.aktivistimummot.fi

4H
Tarja Anttonen, 4H, puh. 044 783 0305, tarja.anttonen@4H.fi
www.4h.fi
Taimikauppa

Kuva Taimiteko, 4h Punkaharju, Tiina Rinne.

Lue lisää
FB-yhteenveto Aktivistimummot FB-yhteenveto Aktivistimummot

Hämmennyksestä eteenpäin

Muutaman päivän ajan uutiset ja somekeskustelut ovat täyttyneet Elokapina-liikkeen mielenosoittajien ja poliisin välisestä konfliktista ja sen analysoimisesta. Niin myös Aktivistimummot-Facebook-sivu. Monipuolinen yhteistyö on entistä tärkeämpää. Vastakkainasetteluun ei ole aikaa.

Muutaman päivän ajan uutiset ja somekeskustelut ovat täyttyneet Elokapina-liikkeen mielenosoittajien ja poliisin välisestä konfliktista ja sen analysoimisesta. Niin myös Aktivistimummojen Facebook-sivu. 

Olemme fb-sivuilla olleet pahoillamme sumutettujen ihmisten puolesta – uskomme että he taistelevat vilpittömästi ilmaston puolesta. Olemme halunneet tukea nuoria – miettineet jopa, pitäisikö istua kadulle heidän rinnalleen.

Olemme kauhistuneet poliisien toimista, mutta toisaalta olleet hämmentyneitä, koska arvostamme lain ja sovittujen asioiden noudattamista. Olemme tutustuneet Elokapina-liikkeen toiminnan taustoihin.

Eniten olemme harmitelleet, että tärkeä ilmastoasia jäi konfliktin varjoon. Olemme surreet myös vastakkainasetteluja, sillä Aktivistimummot haluavat toimia yhteistyössä ilmaston puolesta työskentelevien ja taistelevien kanssa.

Viisautta ja kohtuutta korostavat Aktivistimummot toimivat ilmaston puolesta esimerkiksi näin:

  • Vaikutamme kansalaisten ja päättäjien asenteisiin 

  • Tukeudumme tutkittuun tietoon 

  • Teemme arjen tekoja omassa lähipiirissämme

  • Uskomme vuorovaikutuksen ja kuuntelun voimaan

  • Olemme tosissamme, koska #nytonpakko

Aktivistimummot-ryhmä toimii Facebookissa ja Twitterissä.
Tapahtumista voit lukea myös Aktivistimummot-nettisivuilta. 
Manifestimme kertoo lisää periaatteistamme. Tervetuloa mukaan kaikki mummohenkiset. 

Yhteenvedon Aktivistimummojen facebook-sivuilla käydystä keskustelusta 4.-6.10.2020 välillä laati
viestinnän tutkija Anne Leppänen.

Keskustelu lähti liikkeelle Elokapinan mielenosoituksesta 4.10.20 ja sen ympärillä tapahtuneista poliisin toimista.

Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Yhteinen huoli: Ympäristömyrkyt siittiöitä tuhoamassa

Aktivistimummojen ja Duodecimin Terveys ja ympäristö -teema innosti professori Jorma Topparin kirjoittamaan siemennesteen laadun heikkenemistä. Blogi Katoava kansa on julkaistu myös Duodecimin sivuilla. Suomalaismiehillä tilanne on nopeasti huonontunut tällä vuosituhannella. Muuttuva ympäristömme lukuisine uusine kemikaaleineen lienee yksi syyllinen, jota nyt tutkitaan. Asia huolestuttaa myös mummoja.

Aktivistimummojen ja Duodecimin Terveys ja ympäristö -tapahtuma innosti professori Jorma Topparin kirjoittamaan siemennesteen laadun heikkenemistä. Katoava kansa-blogi on julkaistu myös Duodecimin sivuilla. Suomalaismiehillä siemennesteen laatu on nopeasti huonontunut tällä vuosituhannella. Muuttuva ympäristömme lukuisine uusine kemikaaleineen lienee yksi syyllinen, jota nyt tutkitaan.
Asia huolestuttaa myös mummoja.

Jos lapsia ei synny, katoavat myös mummot maailmasta!
Helena Kääriäinen, aktivistimummo, perinnöllisyyslääkäri

Katoava kansa - siemennesteen laatu heikentynyt

Syntyvyys on vähentynyt 25 % kymmenen vuoden aikana. Pitkään Suomessa syntyi n. 60000 lasta vuodessa, viime vuonna vain runsaat 45000. Lapsilukua kuvaava kokonaishedelmällisyysluku oli viime vuonna enää hiukan yli 1,3, kaukana 2,1:stä, joka vaadittaisiin siihen, että väkiluku pysyisi ennallaan. Jos kokonaishedelmällisyysluku säilyy nykyisellään eikä maahanmuutto korvaa väkiluvun pienenemistä, väestömme vähenee kolmen sukupolven aikana neljännekseen nykyisestä. Samanlainen kehitys on käynnissä Japanissa, Singaporessa ja monessa muussa kehittyneessä maassa. Ainoastaan Afrikassa väestö edelleen lisääntyy. 

Päähuomio on kiinnittynyt sosioekonimisiin ja kulttuurisiin syihin.

Syntyvyyden vähenemisen syitä pohdittaessa päähuomio on kiinnittynyt sosioekonimisiin ja kulttuurisiin syihin. Hyvin vähän on keskusteltu siitä, onko lapsia haluavilla mahdollisuutta saada niitä. Lähes kaikki tietävät, että naisen hedelmällisyys heikkenee 30 ikävuoden jälkeen, erityisen jyrkästi yli 35-vuotiaana. Huonommin tiedetään se, että iän vaikutus koskee myös avusteisia lisääntymistekniikoita, kuten ns. koeputkihedelmöitystä (IVF) ja mikroinjektiohedelmöitystä (ICSI). Ensisynnyttäjien keskimääräinen ikä on lähellä 30:tä, mikä väistämättä merkitsee sitä, että on usein vaikea saada toista tai useampaa lasta esikoisen jälkeen. Miesten hedelmällisyys on vähemmän kiinni iästä kuin naisilla, mutta ongelmana on huono siemennesteen laatu. Vielä viime vuosituhannella suomalaismiesten siittiömäärät olivat kansainvälisissä vertailuissa huippuluokkaa, mutta tälle vuosituhannelle siirryttäessä tapahtui yllättävän nopea muutos huonompaan suuntaan. Tällä hetkellä suomalaismiesten siemenneste on laadultaan yhtä huonoa kuin muuallakin maailmassa. Suomalaismiesten siemennesteen siittiöpitoisuuden keskiluku on 49 miljoonaa/mL, kokonaismäärä 148 miljoonaa, joista normaalirakenteisia 6,9 %. Mitä nämä luvut merkitsevät käytännössä? Mitattaessa aikaa raskauden alkuun, kun pariskunta yrittää hankkia lasta, odotus alkaa pidentyä, kun miehen siittiömäärä on pienempi kuin 55 miljoonaa/mL.

Mitä pienempi siittiöpitoisuus on, sitä pitempi aika kuluu raskauden alkuun.

Yli puolella nuorista suomalaismiehistä siittiöpitoisuudet ovat siis pienempiä kuin tuo ’kynnysluku’. Kun sekä miehen että naisen hedelmällisyys on niin ja näin, lapsen saanti on vaikeaa. Miten tämä heijastuu avusteisen lisääntymistekniikan käytössä? Sen avulla syntyy noin viisi prosenttia suomalaisista ja aloitettujen hedelmöityshoitojen määrä on pysynyt melko samanlaisena useita vuosia, noin 10 000 hoitoa vuodessa, joista syntyy n. 2500 lasta. Lisääntyvä osa hoidoista tehdään pakastetuilla alkioilla. Julkinen terveydenhuolto korvaa hedelmöityshoidon ensimmäisen lapsen kohdalla, mutta suureen lapsilukuun tarvitaan omaa rahaa niin paljon, että voidaan joutua kerjuulle lapsenlapsia toivovien omien vanhempien luokse. Tulevien isovanhempien varallisuudesta ja toiveista sitten riippuu se, kuka voi lapsia saada tai edes yrittää sitä.

On pidettävä huolta siitä, että naiset voivat halutessaan saada lapsia riittävän nuorina

Thomas Adams totesi jo yli 400 vuotta sitten, että ’on parempi ehkäistä tauti kuin parantaa se, koska se säästää sairastamisen vaivoilta’. Sitä voi hyvin soveltaa lisääntymisterveyteenkin. Miten siis voisimme ehkäistä hedelmättömyyttä, että olisi edes biologiset mahdollisuudet saada lapsia, kun niitä toivotaan? On pidettävä huolta siitä, että naiset voivat halutessaan saada lapsia riittävän nuorina. Siinä sosioekonomiset ja psykososiaaliset kysymykset ovat päällimmäisinä. Ne koskevat niin miehiä kuin naisia. Entä miten voimme pitää huolta siitä, että miesten siemenneste pysyy hedelmöityskykyisenä? Tähän kysymykseen on vielä vähemmän vastauksia. Siemennesteen laatu määräytyy sikiö- ja lapsuusaikana ja tiedämme altisteita, kuten raskaudenaikainen tupakka-altistus, jotka heikentävät sitä.

Ympäristön kemikaalien vaikutuksia tutkitaan

Epäselvää on, mikä merkitys on kymmenillä tuhansilla uusilla kemikaaleilla, jotka on tuotu markkinoille viime vuosikymmeninä. Koe-eläintutkimuksista tietoa kertyy, mutta epidemiologisia ihmistutkimuksia on edelleen aivan liian vähän.

Jorma Toppari, LT
Fysiologian professori, ylilääkäri
Turun yliopisto
Lasten ja nuorten klinikka

Kuva : Mummotaidetta by Helena Kääriäinen


Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

Aktivistimummojen ja lääkäriaktivistien keinot ilmastonmuutoksen terveysuhkia vastaan

Aktivistimummot ja ympäristöasioihin perehtyneet lääkärit ovat huolissaan ilmastonmuutoksen aiheuttamasta maailmanlaajuisesta terveysuhkasta laativat ehdotuksensa toimista, jotka on aloitettava heti. Lista julkaistiin 14.9.2020 Oodista lähetetystä webinaarista.

Aktivistimummot ja ympäristöasioihin perehtyneet lääkärit ovat huolissaan ilmastonmuutoksen aiheuttamasta maailmanlaajuisesta terveysuhkasta. Nyt se tuntuu jäävän koronaviruspandemian varjoon. Covid-19-tautiin on tulossa rokote, mutta ilmastonmuutokseen liittyvään terveysuhkaan tarvitaan sekä pitkän että nopean aikavälin monipuolisia toimenpiteitä yksilöiltä, yrityksiltä ja päättäjiltä. Lääkäriaktivistit ja Aktivistimummot laativat ehdotuksensa toimista, jotka on aloitettava heti. Lista julkaistiin 14.9. keskustelutilaisuudessa Helsingissä.

Aktivistimummot kokevat huolta lastenlasten tulevaisuudesta. Lääkärit puolustavat elämää ja työskentelevät kaikkia terveysuhkia vastaan jatkuvasti täydentyvään tieteelliseen tutkimustietoon perustuen. Jo nyt nähdään, että ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteen: samalla viivalla ovat ikäihmiset, keski-ikäiset, nuoret, lapset ja syntymättömät.

 – Syyllisyys ja pelko voivat olla motiivina kestävään kehitykseen pyrkimiseen. Voimme myös toimia positiivisista lähtökohdista: kestävä elämäntapa hillitsee ilmastomuutosta ja tuo terveyttä, mutta myös merkitystä elämään, toivoa ja iloa, Aktivistimummot-liikkeen perustajäseniin kuuluva lääkäri Helena Kääriäinen sanoo.

Keinot terveyden ja hyvän elämän puolesta

Ilmastoasiat näkyvät yhä enemmän myös lääkärien koulutuksessa ja tutkimusaiheena.

– Suomessakin lääkärikunnan lisääntyvä kiinnostus ympäristön- ja ilmastonmuutoksen ja terveyden välisiin yhteyksiin näkyy toisaalta lisääntyvänä tutkimuksena ja toisaalta toiminta-aktiivisuutena, josta hyvä esimerkki on Ilmastolääkärit-ryhmä. Lääkäreiden käsissä ovat myös keskeiset keinot hillitä antibioottiresistenssin pahenemista ja lääkejäämien joutumista ympäristöön, Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti sanoo.

Lääkärikunnan vanhin arkkiatri Risto Pelkonen nosti keväällä haastattelussa ilmastonmuutoksen yhdeksi ihmiskunnan pikaista korjausta vaativista haasteista.

Aktivistimummot-liikkeen ja Lääkäriseura Duodecimin tilaisuudessa Helsingissä puhui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n entinen pääjohtaja, LKT Juhani Eskola muun muassa terveellisen ravitsemuksen merkityksestä.

– Kestäviä valintoja ovat terveellisen ravitsemuksen lisäksi liikkuminen mieluiten omalla voimalla ja kiertotalouteen siirtyminen. Terveellinen ravitsemus (kohtuullinen määrä, kasvispainotteinen, vähälihainen) ja omalla voimalla liikkuminen (kävelyn/pyöräilyn suosiminen) ovat yhteisiä sekä ympäristöä suojelevalle että terveyttä edistävälle toiminnalle, Eskola toteaa.

Emeritusprofessori, tutkija ja tietokirjailija Jouko Tuomisto on huolissaan siitä, että länsimainen elämänmuoto perustuu halpaan energiaan, jonka tuotannossa on paljon parannettavaa.

– Kehitystä on tapahtunut, mutta ei tarpeeksi.  Ympäristölle haitallisten aineiden päästöt ovat vähentyneet lukuun ottamatta hiilidioksidia, joka jää parhaallakin tekniikalla fossiilisen energiantuotannon isoksi ongelmaksi, Tuomisto sanoi.

Vaatimukset kestävämmästä politiikasta lisääntyvät yhteiskunnassa. Sitä vaativat niin nuoret kuin mummotkin.

– Toivo ja tulevaisuususko vaativat tekoja. Eniten toivoa vie vähättely ja välinpitämättömyys, Nuorten Agenda2030 puheenjohtajat Sofia Savonen ja Laura Hildén kertovat iloiten siitä, etteivät nuoret jää ilmastohuoltensa kanssa yksin.  

Terveyden, ympäristön ja ilmaston välisestä yhteydestä kiinnostuneet Aktivistimummot ja lääkäriaktivistit näkevät ympäristön pienten ympäristöjen kokonaisuutena:

– Kaikkien sukupolvien aktiivisuutta, erilaisten osaajien yhteistyötä, tutkimustiedon hyödyntämistä, mutta myös mummoviisautta tarvitaan hyvän ja terveellisen tulevaisuuden tekemiseen, Helena Kääriäinen toteaa.  

Aktivistimummojen ja lääkärien keinot – mitä on tehtävä HETI

  1. Enemmän kasvispainotteista ja vähälihaista kotimaista ruokaa, vähemmän hävikkiä

  2. Enemmän kävelyä ja pyöräilyä, vähemmän liikkumista fossiilivoimalla 

  3. Enemmän jätevesien puhdistusta, vähemmän vesistöpäästöjä

  4. Enemmän kasvihuonekaasujen rajoituksia, vähemmän sään ääri-ilmiöitä ja ruokapulaa

  5. Enemmän ymmärrystä ja tekoja kaikilta asiantuntijoilta, myös lääkäreiltä

  6. Enemmän elämän ja luonnon kunnioitusta, vähemmän vähättelyä ja välinpitämättömyyttä

  7. Enemmän kohtuullisuuden arvostusta, vähemmän tavaran kulutusta

  8. Enemmän yhteisiä konkreettisia tekoja ja toivoa, vähemmän ahdistusta.

Lisätietoa:

Aktivistimummot
Helena Kääriäinen, perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri, tutkimusprofessori
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
puh. 040 8309889
helena.kaariainen@thl.fi
www.aktivistimummot.fi

Lääkäriseura Duodecim  
Juha Pekka Turunen, koulutuspäällikkö, varapääsihteeri
LT, patologian erikoislääkäri, Health eMBA
puh. 050 511 3757
juha.turunen@duodecim.fi
www. duodecim.fi

 

 

Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Mikä tuo ja vie toivoa?

Nuorten Agenda2030 -ryhmän puheenjohtajat Sofia Salonen ja Laura Hildén kertovat blogissaan toivosta ja tulevaisuudesta. 2017 perustettu ryhmä muistuttaa, että ainoa oikea tapa rakentaa tulevaisuutta on sellainen, joka huomioi kestävyyskysymykset laajasti. Laura ja Sofia ovat puhujina myös Aktivistimummojen ja Duodecimin yhteisessä keskustelutilaisuudessa 14.9., jossa luodataan keinoja parantaa terveyttä ja ympäristöä samaan aikaan.

Nuorten Agenda2030 -ryhmän puheenjohtajat Sofia Salonen ja Laura Hildén kertovat blogissaan toivosta ja tulevaisuudesta.  2017 perustettu ryhmä muistuttaa, että ainoa oikea tapa rakentaa tulevaisuutta on sellainen, joka huomioi kestävyyskysymykset laajasti. Laura ja Sofia ovat puhujina Aktivistimummojen ja Duodecimin yhteisessä keskustelutilaisuudessa 14.9., jossa luodataan keinoja parantaa terveyttä ja ympäristöä samaan aikaan.

Toivo ja tulevaisuus ovat tiiviisti toisiinsa sidottu pari. Toivoa voi olla vain, jos mielessä on kuva paremmasta tulevaisuudesta, ja tulevaisuus on päämäärä jonka rakentamisessa toivo on tärkeä työkalu. Ilman toivoa paremmasta ihminenkään olisi tuskin keksinyt puhelinta tai kirjoittanut kirjoja - ilman toivoa paranemisesta modernia lääketiedettä tuskin olisi olemassa.

Toivo kiinnostaa ihmisiä edelleen jatkuvasti. Sen takia tehdään mittauksia ja kyselyitä siitä mitä kukin sukupolvi ajattelee tulevaisuudestaan, ja kuinka toiveikkaasti etenkin nuoret suhtautuvat tulevaisuuteensa. 

Ilmastonmuutoksella on merkittävä rooli tulevaisuuden epävarmuuden kannalta.

Viime vuosien kuuma aihe on ollut kysymys siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa nuorten ajatuksiin tulevaisuudesta ja toivosta. Ilmastonmuutoksella on merkittävä rooli tulevaisuuden epävarmuuden kannalta. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on omiaan uhkaamaan ihmisten terveyttä niin ruokaturvan kuin uusien ja laajemmalle levittyvien sairauksien kuin loistenkin kautta, puhumattakaan äärimmäisistä sääolosuhteista tai henkiseen terveyteen liittyvistä aspekteista, kuten ilmastoahdistuksesta ja ilmastopakolaisuuden aiheuttamista traumoista. Jos ilmasto lämpenee liikaa, käynnistyy ketjureaktio, jonka seuraukset ja niiden mittakaava ovat vielä hämärän peitossa. 

Vähättely ja välinpitämättömyys tuhoaa toivoa. 

On kuitenkin tärkeä muistaa, että ilmastonmuutos on vain yksi seikka vaikuttamassa nuorten tulevaisuudenkuviin. Meistä monet ovat kasvaneet keskellä historiallisia talouskriisejä ja pandemioita, seuraten vierestä ekokatastrofeja niin Suomessa kuin ulkomailla. Tunne siitä, että kerta toisensa jälkeen on yksinkertaisesti voimaton tekemään mitään niin monille asioille, joilla on suuri negatiivinen vaikutus omaan elämään ja tulevaisuuteen, on omiaan nakertamaan toivoa paremmasta. Massaliikkeet kuten ilmastolakot ja mielenosoitukset, vaatimukset kestävämmästä politiikasta ja nuorten ilmastoahdistus ovat merkkejä, jotka tulee ottaa vakavasti. Toivo ja tulevaisuususko vaativat tekoja. Ne vaativat mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa, tunnetta osallisuudesta ja siitä, että huolet tulevat kuulluksi ja niihin reagoidaan. Vähättely ja välinpitämättömyys tuhoaa toivoa. 

 Ainoa oikea tapa rakentaa tulevaisuutta on sellainen, joka huomioi kestävyyskysymykset laajasti.

 Ainoa oikea tapa rakentaa tulevaisuutta on sellainen, joka huomioi kestävyyskysymykset laajasti.  Tämä vaatii, että näemme metsän puilta ja yhteen asiaan kerrallaan keskittymisen sijaan alamme kohdella kestävää kehitystä, ilmastonmuutosta ja muita aiheita kokonaisvaltaisesti. Terveys on olennainen osa tätä kokonaisuutta. Terveys ja turvallisuus ovat ihmisoikeuskysymyksiä - jokaisella tulee olla niihin oikeus.  Vaikka yksittäiset teot ja päätökset saattavat herätellä yksittäisiä toivon kipinöitä, nämä kipinät sammuvat, mikäli kokonaisvaltaisia ratkaisuja ei saada aikaiseksi.

 

Sofia Savonen & Laura Hildén
Nuorten Agenda2030-ryhmän puheenjohtajat

Nuorten Agenda2030-ryhmällä on kaksi tavoitetta: edistää kestävän kehityksen tietoisuuden lisääntymistä ja tavoitteiden toteutumista eri puolilla Suomea sekä osallistua kansalliseen keskusteluun kestävän yhteiskunnan rakentamiseksi Suomessa ja globaalisti, erityisesti osana Suomen kestävän kehityksen toimikunnan työtä.

Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Mummot ja lääkärit terveyden, ilmaston ja ympäristön asialla

Aktivistimummo ja lääkäri Helena Kääriäinen kertoo blogissaan, mitä yhteistä on terveydellä ja ilmastonmuutoksella. Hän listaa keinoja suojella terveyttä ja ilmastoa yhtä aikaa. Lisää aiheesta Aktivistimummojen ja lääkäriseura Duodecimin yhteisessä keskustelutilaisuudessa 14.9. klo 17 Oodissa. Tilaisuutta voi seurata myös webinaarina. Ilmottautuminen tästä.

Aktivistimummo ja lääkäri Helena Kääriäinen kertoo blogissaan, mitä yhteistä on terveydellä ja ilmastonmuutoksella. Hän listaa keinoja suojella terveyttä ja ilmastoa yhtä aikaa. Lisää aiheesta Aktivistimummojen ja lääkäriseura Duodecimin yhteisessä keskustelutilaisuudessa 14.9. klo 17 Oodissa. Tilaisuutta voi seurata myös webinaarina. Ilmottautumislinkki tässä.

Mummovaiheeseen tullessa terveys alkaa yhä enemmän kiinnostaa. Sen tärkeydestä muistuttavat vähintäänkin päivittäiset kolotukset ja osaa mummoista vuodet ovat jo kuormittaneet erilaisilla sairauksilla. Myös lasten ja lastenlasten terveys huolettaa: voiko tässä kummallisessa maailmassa säilyä terveenä ihan vanhuuteen asti?

Ympäristö vaikuttaa terveyteemme joka päivä, hyvässä ja pahassa. Liikkuminen Suomen puhtaassa luonnossa kohentaa mielialan lisäksi kuntoa ja terveyttäkin; esimerkiksi metsässä liikkuminen alentaa tutkimusten mukaan verenpainetta ja vähentää allergioita. Uiminen meressä ja järvissä on loistavaa kuntoilua, joka ei kuormita kuluneitakaan polvia. Ja metsissämme kasvaa jokamummonoikeudella poimittavissa olevia marja- ja sieniaarteita terveyttä tukemaan.

Terveyttä on etsitty muistakin ympäristöistä. Etelän aurinkolomat ehkä tuovat valollaan hyvää oloa talvikuukausina, mutta olemme jo oppineet, että aurinko on ilmakehän muuttuessa tullut aikaisempaa aggressiivisemmaksi ja aurinkoa ei tulisi ”ottaa” vaan varoa.

Mutta mutta… Kun kaupunkilainen suuntaa metsäkävelylle, joutuu hän kulkemaan pakokaasujen ja pienhiukkasten lävitse. Kun meri lopulta lämpenee mummoa helliväksi, ovat levälautat rantautuneet uimalaiturin viereen. Pörriäiskato tai kuumat ja kuivat kesät saattavat olla uhkaamassa metsiemme aarteita. Ja etelän lomat voivat karata tavoittamattomiin, jos lentämistä suosiva vinoutunut verotus korjataan.

Duodecim ja Aktivistimummot Oodissa ja verkossa

Muuttuva ilmasto, ympäristön muutokset ja terveyden edistäminen ovat Duodecimin ja Aktivistimummojen yhteisen keskustelutilaisuuden teemoja 14. syyskuuta.

Luennoilla ja keskustelussa etsitään erityisesti konkreettisia keinoja, joilla tavallinen lääkäri tai tavallinen mummo voisi osaltaan vaikuttaa terveyttä edistävästi ja haitallisia ympäristömuutoksia jarruttaen. Kaupunkilaismummona näen autoilun vähentämisen todella tärkeänä. Kun mummo kävelee ja pyöräilee tai pukee maskin naamalleen ja kiipeää bussiin, saa hän aina enemmän liikuntaa kuin jos hän olisi ajanut autollaan ovelta ovelle. Näin liikenteessä on yksi auto vähemmän. Ja jos mummo kotoa lähtiessään on hissin asemesta käyttänyt portaita, on hän saanut lisäksi ilmaisen steppijumpan ja, ihan hiukan, säästänyt sähköä. Toki on mummoja, joilta kaikki tämä ei terveyssyistä enää suju, mutta me muut voisimme kohentaa terveyttämme esimerkiksi näillä keinoilla. 

Lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen esitti Helsingin Sanomissa muutama kuukausi sitten syvän huolensa ilmastosta ja ympäristöstä.  ”On lohdutonta, miten huonosti rakasta luontoa kohdellaan. Nyt on viimeinen hetki korjata tilannetta. Kohta on liian myöhäistä.” Terveyden edistämisen keinoista hän on tuonut vahvasti esiin kulttuurin merkityksen: kirjat, teatteri tai konsertit kuormittavat luontoa vain vähän esimerkiksi matkailuun verrattuna ja tuovat tutkitusti terveyshyötyä.

”On lohdutonta, miten huonosti rakasta luontoa kohdellaan. Nyt on viimeinen hetki korjata tilannetta. Kohta on liian myöhäistä.” Risto Pelkonen, arkkiatri

Keskustelutilaisuudessa kuulemme kaikkien puheenvuoron pitäjien, vanhojen ja nuorten, keinoja yhdistää terveyden edistäminen ilmaston ja ympäristön kohentamiseen. Vaikutukset voivat olla käänteentekeviä yhden ihmisen terveydelle ja vaikka ne globaalisti ajatellen kuulostavat pieniltä, summautuu niistä ja koko muuttuneesta asenteestamme merkittäviä asioita. 

Tulkaa siis kaikki mummot kuuntelemaan tätä keskustelua Oodissa tai webinaarina; jälkipuheita Facebookissa riittää varmaan pitkälle syksyyn. Mukaan joko paikan päälle tai webinaariin voi ilmoittautua tästä linkistä.

Helena Kääriäinen

Helena Kääriäinen on eläkkeellä oleva perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri, THL:n tutkimusprofessori ja Aktivistimummot-liikkeen perustajajäseniä.

 Tämä blogi on julkaistu myös Duodecimin sivuilla.  

Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Aktivistimummo ilman omia lapsia

Sinikka Lindewall-Rusama osallistuu innokkaasti keskusteluihin Aktivistimummot-facebook-sivuilla. Aktivistimummona hän haluaa toimia sekä läheisten että kaikkien lastenlasten tulevaisuuden puolesta, vaikka omia lapsia ei olekaan siunaantunut. Sinikka kertoo blogissa omasta mummoudestaan.

Sinikka Lindewall-Rusama osallistuu innokkaasti keskusteluihin Aktivistimummot-facebook-sivuilla. Aktivistimummona hän haluaa toimia sekä läheisten että kaikkien lastenlasten tulevaisuuden puolesta, vaikka omia lapsia ei olekaan siunaantunut. Sinikka kertoo blogissa omasta mummoudestaan.

Kaikki lapset ovat olleet minulle elämän ilo, valo, toivo ja suuri rakkaus.

Seurasin Aktivistimummojen toimintaa muutaman kuukauden ja haikailin mukaan ryhmään, mutta en tohtinut. Tutun aktivistimummon kannustamana sitten liityin aktivistimummoihin, vaikka minulla ei valitettavasti omia lapsia ole, eikä siten tietenkään lapsenlapsiakaan. Aikanaan lapsettomuus oli minulle suuri pettymys ja murhe. Katkeroitua en sen myötä kuitenkaan halunnut, vaan päätin "omia" sisarusteni lapset ja lapsenlapset myös itselleni, toki heidän vanhempiensa ja isovanhempiensa täydellä suostumuksella.

Aikanaan lapsettomuus oli minulle suuri pettymys ja murhe.

Näitä läheisiä, nyt jo nuoria ihmisiä, minulla on viisi: kaksi tyttöä ja kolme poikaa. Olen saanut olla mukana jokaisen elämänmatkalla aivan vauvasta asti. Olen tehnyt paljon työtä, että olen pystynyt pitämään heihin kuhunkin yhteyttä ja välimme läheisinä ja lämpiminä, vaikka toisinaan olen ollut heistä fyysisesti etäällä. Olen saanut olla kutakin hoitamassa, tukemassa, kannustamassa, olla mukana iloissa ja murheissa. Se on suuri rikkaus.

Olen saanut olla "mummo" ainakin omasta mielestäni sanan varsinaisessa merkityksessä. Tällä hetkellä vanhin "lapsenlapsistani", nuori nainen opiskelee energiateknologiaa ja aloittelee kandityötään. Toiseksi vanhimmalla pojalla oli eilen Reserviupseerikoulussa kurssijuhla. Yksi nuorukainen on juuri muuttanut omaan kotiin kissansa kanssa ja etsii vielä omaa tietään tulevaisuuteen tarviten läheisten kannustusta ja elämänuskon luomista. Teinineitonen täyttää pian 14 vuotta ja pohtii aikuiseksi kasvamiseen liittyviä asioita ja 11-vuotias nuorimmainen elelee vilkasta pojanviikarin elämää, jossa kaveripiiri on nyt se tärkein maailman napa.

Olen saanut osallistua lähipiirin nuorten kasvamiseen ja kasvatukseen.

Kaikilla näillä nuorilla on ollut omat murheensa ja kasvukipunsa ja tietysti ilonsa, joita on ollut hyvä jakaa heidän kanssaan. Varamummon tuki on monessa ollut tarpeen ja tuonut helpotusta pohdintoihin. Kaikessa pyrin heitä omien kykyjeni mukaan kannustamaan kiittämällä ja myönteisesti. Olen saanut osallistua nuorten kasvamiseen ja kasvatukseen, tietysti heidän vanhempiensa linjaa noudattaen. Uskon, että minulla on edessäni monia elämää täynnä olevia hetkiä ja osallisuutta näiden "lastenlasten" kanssa. Sen lisäksi, että minulla on nämä viisi nuorta lähelläni, iloitsen ja elän mahdollisuuksien mukaan sukulaisten ja ystävien lasten ja lastenlasten matkassa mukana. Jokainen lapsi, jonka kohtaan täyttää mieleni ja sieluni iloisilla ajatuksilla ja toiveikkuudella. Haluan heille kaikille hyvän elämän ja tulevaisuuden ja pyrin omalta osaltani siihen, että jätämme jälkipolville elinkelpoisen maapallon.

Pyrin omalta osaltani siihen, että jätämme jälkipolville elinkelpoisen maapallon.

Aktivistimummoissa mukana ollen kartutan tietojani, koska ryhmään kuuluu viisaita ihmisiä, joilta kaiken aikaa opin uusia asioita. Tiedon lisääntyminen, viisaus ja muiden kokemukset kehittävät minua toimimaan omassa elämässäni entistä vastuullisemmin myös kaikkien rakkaitten lasten ja nuorten eduksi.

Omien kokemusten perusteella kannustan myös lapsettomia mummoja mukaan Aktivistimummoihin. Mukanaolo on kiinnostavaa ja tarpeellisia sekä itselleni että kaikille lapsenlapsille.

Sinikka Lindewall-Rusama

Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

Aktivistimummot palkitsevat ilmastotekojen edelläkävijöitä

Aktivistimummojen Pelargonia-tunnustus Työeläkevakuutusyhtiö Varmalle.

Vuosi sitten perustettu Aktivistimummot-liike palkitsee isoja ja pieniä tekoja, jotka osoittavat tekijänsä ottaneen ilmastomuutoksen tosissaan ja innostavat yhä uusia tahoja vaikuttavien tekojen tielle. Mummojen ensimmäinen Pelargonia-tunnustus myönnetään Työeläkevakuutusyhtiö Varmalle, joka muuttaa kaiken sijoitustoimintansa hiilineutraaliksi niin, että fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenee.

Pelargonia-tunnustus Työeläkevakuutusyhtiö Varmalle

Vuosi sitten perustettu Aktivistimummot-liike palkitsee isoja ja pieniä tekoja, jotka osoittavat tekijänsä ottaneen ilmastomuutoksen tosissaan ja innostavat yhä uusia tahoja vaikuttavien tekojen tielle.  Mummojen ensimmäinen Pelargonia-tunnustus myönnetään Työeläkevakuutusyhtiö Varmalle, joka muuttaa kaiken sijoitustoimintansa hiilineutraaliksi niin, että fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenee. 

”Me Varmassa iloitsemme, että Aktivistimummot päättivät antaa ensimmäisen tunnustuksensa juuri meille. Teemme työtämme sekä ihmisille, jotka ovat työssä nyt että niille, jotka ovat jo eläkkeellä - sekä tuleville sukupolville, joka vielä odottavat työelämään tuloa. Mummojen palkinto osoittaa, että vastuullinen toimintamme on huomattu ja sitä arvostetaan", sanoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Ensimmäisen Pelargonia-palkinnon saaja, Suomen suurin eläkevakuuttaja Varma, 43,6 miljardin euron sijoitusomaisuuden haltijana on vaikuttava toimija. ”Kun Varman kokoinen yritys julkaisee suunnitelman ja aikataulun sijoitusomaisuutensa muuttamiseksi hiilineutraaliksi, sillä on valtava ohjaus- ja esimerkkivaikutus rahoitusmarkkinoilla ”, aktivistimummo Seija Kurunmäki perustelee valintaa. Valintaan vaikutti myös läpinäkyvyys ja tapa, jolla Varma on viestinyt asiasta ja sen merkityksestä.

– Suuri osa viidestätuhannesta Aktivistimummosta on eläkkeensaajia. He voivat nukkua yönsä rauhassa, kun tietävät, että myös oma eläke maksetaan hiilineutraalien sijoitusten tuotoista, Kurunmäki jatkaa. 

Varman ilmastotyö

Varma aloitti vuonna 2019 raportoinnin ilmastoriskeistä TCDF:n (Task Force on Climate related Financial Disclosures) mukaan. Varma teki sijoituksilleen skenaarioanalyysin osakesalkun päästövaikutuksista ilmaston lämpenemiseen. Varma kannustaa myös sijoituskohteitaan kertomaan ilmastoriskeistä ja -mahdollisuuksista TCDF-kehyksen mukaan. 

Varma liittyi myös ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä kansainväliseen PPCA-aloitteeseen, jonka tarkoitus on edistää luopumista hiilivoimasta. YK:n alainen vastuullista sijoittamista edistävä PRI nosti Varman vastuullisten sijoittajien kärkijoukkoon kansainvälisessä vertailussa.

”Sijoituspäätöksillämme rakennamme maailmaa, joka on turvallinen ja kestävä myös tuleville sukupolville. Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää meiltä sijoittajilta toimintaa, jonka seurauksena fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenee. Uskomme, että hiilitehokkailla ja päästöjään vähentävillä sijoituskohteilla on myös parhaat edellytykset menestyä”, toteaa Varman vastuullisen sijoittamisen johtaja Hanna Kaskela.

Varman tavoitteena on tehdä koko sijoitussalkusta hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Varma sijoittaa kohteisiin, jotka mahdollistavat päästövähennykset ja sopeutumisen ilmaston lämpenemisen aiheuttamiin muutoksiin. Lisäksi Varma sitoutuu edistämään rahoitusmarkkinoiden yhteistyötä ja toimii kansainvälisissä yhteistyöaloitteissa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Aktivistimummot toivon asialla

Aktivistimummot haluavat turvata kaikille lapsenlapsille maailman, jossa voi elää. Aktivistimummot arvostavat kaikenkokoisia tekoja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Mummoja huolestuttaa, että ilmastopuheessa toivoa antavat hyvät uutiset jäävät huonojen uutisten jalkoihin.  Se on omiaan lisäämään yleistä ilmastoahdistusta ja toivottomuutta. Ilmastonmuutosta hillitsevät teot ja niistä kertominen sen sijaan lisäävät toivoa ja rohkaisevat ihmisiä toimintaan.

Syksyllä 2019 kahdentoista isoäidin perustama Aktivistimummot-liike kasvoi parissa kuukaudessa yli viiden tuhannen henkilön Facebook-ryhmäksi. Aktivistimummot järjestävät tilaisuuksia, välittävät tietoa ja aktivoivat vuoropuheluun innostaen päättäjiä, yrityksiä ja kuluttajia ilmastotekoihin.  

 

Lisätietoja ja kuvia

Varma: Katri Viippola, johtaja, HR, viestintä ja vastuullisuus, katri.viippola@varma.fi, 0400 129 500 
Aktivistimummot: Seija Kurunmäki, seija.kurunmaki@kuule.fi, 0400 460894

www.aktivistimummot.fi

 Lue Varman tiedote

 

 

Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Ilmastokriisi on kohdattava - yhdessä

Greta Thunberg on innostanut maailman nuorison mukaan ilmastotyöhön. Sinnikyydellään sekä tutkimukseen ja faktaan tukeutuvilla viesteillään hän on saanut myös päättäjien huomion. Me Aktivistimummot allekirjoitimme Gretan ja kumppaniden vetoomuksen EU-päättäjille, koska asiamme on yhteinen. Ilmastokriisi on kohdattava yhdessä -blogissa aktivistimummo Anu Harkki tekee yhteenvedon kirjeestä ja pohtii eri ikäluokkien vaikutuskeinoja.

Greta Thunberg on innostanut maailman nuorison mukaan ilmastotyöhön. Sinnikyydellään sekä tutkimukseen ja faktaan tukeutuvilla viesteillään hän on saanut myös päättäjien huomion. Me Aktivistimummot allekirjoitimme Greta Thunbergin ja kumppaneiden avoimen kirjeen globaaleille ja EU-päättäjille. Onhan asiamme yhteinen. Kuukauden blogissa aktivistimummo Anu Harkki tekee yhteenvedon Gretan kirjeestä pohtii eri ikäluokkien vaikutuskeinoja ilmastokriisin uhkan alla.

Greta Thunberg aloitti kirjeensä vetoavalla lauseella:
”Emme voi enää teeskennellä, että pystymme ratkaisemaan ilmasto- ja ekologisen -kriisin, jos emme kohtele sitä kriisinä.”

Greta kirjoittaa vahvan tunteellisesti tässäkin kirjeessä, mutta hänen vihansa tuntuu oikeutetulta.  Hän on nuori, niin nuori, että kun hän on mummo saattaa merien pinta olla jopa kymmenen metriä korkeammalla kuin nyt.  Aavikoituminen on edennyt, ruoantuotannolle soveltuva maa-ala merkittävästi pienempi ja sekä maa-, että merieläinten sukupuuttoaalto on edennyt luonnontilaisen pinta-alan vähentyessä ja elinolosuhteiden huonontuessa.  On vaikea nähdä kuinka yhteiskunnat ja demokratia selviävät muuttuneissa olosuhteissa.

On oikein ja rohkeaa taistella tällaisen tulevaisuuden estämiseksi.  Gretan saavutukset ovat eittämättä merkittävät.  Hän on päässyt viemään viestiänsä Davosiin, YK:n yleiskokoukseen ja monelle muulle areenalle, jossa kuulijat ovat hämmästellen seuranneet nuoren puhetta.  Hän on myös saanut liikkeelle miljoonat nuoret ympäri maailmaa osoittamaan mieltään ilmaston puolesta.  Tällä on varmasti ollut vaikutusta.  Greta ja nuoret ovat saaneet näkyvyyttä ja näkyvyys on herättänyt keskusteluja ja parhaimmillaan se on vaikuttanut päätöksien sisältöön tai nopeuttanut päätöksiä, jotka koskevat eri maiden päästövähennys- ja ilmastoratkaisuja.

On hyvä, että kansalaistoiminnalla tuodaan ongelmia esiin ja vaaditaan päättäjiä etenemään.  

Olemme kaikki olleet liian hitaita, liian haluttomia muutokseen ja myöntämään ilmastokriisin vakavuuden.  Olemme kuvitelleet, että nyt tuntemamme maailma voisi jatkua saman kaltaisena, mutta niin ei ole.  Greta Thunberg on oikeassa siinä, että lähes kaiken täytyy muuttua.  

Me Aktivistimummot uskomme myös tutkijoiden esittämiin faktoihin ja siksi on helppo olla samaa mieltä tämän kirjeen esiintuomista faktoista.. Mutta on hyvä muistaa, että ilmastokriisin ratkaisujen luominen ei ole helppoa.  Energian kulutus, ruoan tuotanto, materiaalien käyttö ja tuotanto ja työllisyys ja ihmisten toimeentulo ovat kaikki osana toimintaverkostoa, jossa ne ovat monin tavoin keskinäisriippuvaisia. Nopeat, yksinkertaiselta tuntuvat päätökset, kuten fossiilisen energian tuotannon lopettaminen heti ei ole mahdollista ennen kuin uusiutuvan energian lähteisiin on investoitu riittävästi ja joka puolella niin, että kaikkialla yhteiskunnat säilyttävät toimintakykynsä.  Siirtymäaikana ovat myös investoinnit fossiiliseen energiaan joskus välttämättömiä.  Tästä hyvä esimerkki on Fortumin ostaman Uniperin Datteln´in hiilivoimala, johon investoitiin, jotta saastuttavampia ja tehottomampia vanhoja hiilivoimaloita voidaan sulkea.

Kuten Gretakin kirjeessä tuo esiin, ratkaisujen tulee pohjata tutkittuun tietoon, tieteeseen.  Ratkaisujen tulee olla myös oikeudenmukaisia, kansalaisten tulee olla yhdenvertaisia muutosten toteutuksessa.

Kirjeessä mainitaan myös COVID-19 pandemia ja kuinka monet valtioiden päättäjät toimivat yhteisen hyvän puolesta taistelussa taudin nujertamiseksi.  On ollutkin merkillistä seurata, kuinka valtavia rahamääriä tämän kriisin hoitamiseen on löytynyt.  

 On ollut merkillistä seurata, kuinka valtavia rahamääriä koronakriisin hoitamiseen on löytynyt.

Muutamassa kuukaudessa EU näyttää panostavan lähes tuhat miljardia pandemian vaurioiden hoitoon. Hyvä niin, mutta tämä myös paljastaa, että ilmastonmuutosta ei vieläkään nähdä kriisinä, potentiaalisena katastrofina.  Nuo sadat miljardit, joita nyt löytyy lähes joka nurkasta, olisivat olleet todella tarpeen esimerkiksi uusiutuvan energian investoinneissa, metsien suojelussa, merten suojelussa, materiaalien kierrätyksen tehostamisessa ja liikenteen uudistamisessa päästöttömäksi.  Ja jos näitä investointeja olisi tehty vuosia aiemmin, kymmenen vuotta aiemmin, tilanteemme ei näyttäisi niin uhkaavalta.

Greta on tässäkin huomiossa oikeassa.  Voimakkaat ja nopeat päätökset COVID-pandemian hoitamiseksi ja taloudellisten seurausten vähentämiseksi kertovat, että päättäjämme eivät vieläkään tiedosta ilmastonmuutoksen uhkaavan ihmiskuntaa ennennäkemättömällä tavalla, monin verroin viruspandemiaa vakavammin.  Tämä saa miettimään puuttuuko päättäjiltä tietoa, poliittista rohkeutta vai onko vain helpompi sivuuttaa liian vaikeat asiat? 

Päättäjämme eivät vieläkään tiedosta ilmastonmuutoksen uhkaavan ihmiskuntaa ennennäkemättömällä tavalla.

Meillä kotimaassa näyttää siltä, että konsensuksen löytäminen eri puolueiden kesken näyttää etenevän ja nyt ei enää yksikään puolue kiistä ilmastonmuutosta ja ihmisen vaikutusta siihen, mutta sen myöntäminen, että pienen viisi miljoonaisen kansankin tulisi leikata päästöjään on vielä osalle politiikan toimijoista vaikeaa.  

Jos tulevaisuudessa, toivottavasti mahdollisimman pian, yhteisesti myönnämme, että meidän on toimittava kaikilla areenoilla, vaikein muutoksista lienee käsityksemme toimivasta talousjärjestelmästä.  Nyt näyttää siltä, että riittävät ratkaisut eivät löydy pelkästään teknologisen kehityksen avulla.  Tarvitaan uudenlaista yhteiskuntaa, uudenlaista arvomaailmaa, jossa ainoa arvon määrittäjä ei ole valuutta.

Nykyiset valtioiden päästövähennystavoitteet toteutettuina johtaisivat ilmaston lämpenemiseen 3-4 °C.  Seuraukset olisivat varsin kohtalokkaat ihmiskunnalle ja onkin selvää, että Pariisin sopimuksen tavoitteet ovat aivan liian vähäiset ja tavoitteiden aikaikkunaa tulee lyhentää.  Tämäkin huomio Gretan kirjeessä pohjaa tutkittuun tietoon.  Gretan toiminta on ansiokasta.  Nuoren ihmisen vahvasti tunnepitoiset, tuskaisetkin puheet ovat vetoavia vähintään jokaiselle lasten vanhemmalle ja isovanhemmalle.

Me Aktivistimummot etsimme sellaista keinoa herätellä toimijoita ja keskustella ilmastokriisistä, joka johtaa laajaan faktojen tunnistamiseen, yhteiseen ymmärrykseen ja konsensukseen ja päätöksiin toimia.  Se saa voimansa tutkitusta tiedosta, tieteestä ja se vaikuttaa ihmisiin argumentoinnilla, joka ei etsi syyllisiä vaan hakee yhteistä hyvää, yhdessä.  Tämä on tie, jota aktivistimummot pyrkivät kulkemaan, yhdessä kaikkien niiden kanssa, jotka haluavat maailman lapsille hyvän tulevaisuuden.

Olemmeko me Aktivistimummot sanoilla linjoilla Gretan ja muiden nuorten ympäristöaktivistien kanssa? Kyllä!

Elämänkokemuksemme ohjaamina haluamme, nuorten ehdottoman viestin rinnalla korostaa jokaisen kansalaisen osallistumista talkoisiin kohtuullistamalla elämäntapojaan ja ohjaamalla niitä ympäristöä kunnioittavaan suuntaan. Uskomme että kohtuullisuuden hyveen korostaminen hiljentää mahdollisia muutoksen vastustajia ja antaa meille kaikille toivoa.


Anu Harkki 
Climate Reality Leader, FT
Aktivistimummo

Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Resilienssin aika

Resilienssi tarkoittaa ihmisten ja yhteiskuntien selviytymiskykyä muuttuvissa olosuhteissa. Koronakriisi sai ihmiset muuntamaan tapojaan ja yhteiskunta näytti omat vaikutusmahdollisuutensa. Samaan muuntumiseen pitäisi yhteiskunnalla ja yksilöillä olla motivaatio nyt kun koronaakin suurempi kriisi eli ilmastonmuutos uhkaa seuraavien sukupolvien hyvää elämää. Aktivistimummo Seija Kurunmäki arvelee, että mummoviisauden tärkeä voimavara on iän mukanaan tuoma resilienssi. Sitä tarvitaan nyt.

Tunnustan, että joku aika sitten googlasin sanan resilienssi merkityksen, kun huomasin, että siitä alettiin enenevästi kirjoittaa niin mielen, työelämän kuin luonnonkin hyvinvointia käsittelevissä jutuissa, enkä ihan ollut selvillä sanan koko sisällöstä.

Resilienssi on selviytymiskykyä muuttuvissa tilanteissa

Tykkäsin kovasti tavasta, jolla Riikka Suominen Vihreässä langan artikkelissaan asiaa pohjusti:

Resilienssi tarkoittaa pärjäämistä vastoinkäymisistä huolimatta. Taidosta on viime vuosina puhuttu entistä enemmän. Resilienssi on pinnalla, koska ihmisiltä odotetaan työelämässä sietokykyä ja vahvuutta. Myös ilmastonmuutos lisää todennäköisesti arkielämän vastoinkäymisiä: sähkökatkoja ja äärisäitä.

Resilienssin merkitys tuli esiin, kun 90-luvulla tutkittiin, miksi osa Lontoon slummien lapsista selviytyi  kovista oloista huolimatta. Tutkimus osoitti, että selviämiseen vaikuttaa kolme asiaa:  ihmisen oma harjoittelu, yhteisön toiminta ympärillä ja koko yhteiskunnan rakenteet.

Ilmastonmuutos ja resilienssi

Nyt koronan aikana on koeteltu paitsi yksilöiden, myös yhteiskunnan resilienssiä. Yhteiskunnan resilienssin sanotaankin näkyvän parhaiten kriiseissä.  Korona loi uskoa siihen, että sekä yksilö että yhteiskunta voivat tehdä nopeitakin muutoksia toimintatavoissaan, kun on pakko. Koronan luoma pakko ymmärrettiin. Nyt käydään paljon keskustelua siitä, miksi ilmastomuutoksen tuomaa pakkoa ei ymmärretä.

Miksi ilmastomuutoksen tuomaa pakkoa ei ymmärretä?

Hyvän kysymyksen aiheesta esitti Hesarissa Valtteri Parikka:  Miksi koronavirusta vastaan taisteltiin, mutta ilmastonmuutoksen torjunta on vain hössötystä ja piiperrystä? Hänen omaan vastaukseensa on helppo yhtyä: ”Ehkä juuri nyt etenevä pandemia on helpompi hahmottaa kuin vähitellen tapahtuva ilmastonmuutos.”

Jotta yhä suurempi joukko hahmottaa että ilmastonmuutos on iso  kriisi, tarvitaan yhä enemmän paitsi tietoa, myös monia, erilaisia asiaa eteenpäin vieviä voimia. Näin yhteiskuntaan saadaan ilmapiiri ja rakenteet, jotka tukevat muutoksia, joita nyt on pakko tehdä.
Nyt tarvitaan edelläkävijöitä, jotka näyttävät, että muutoksissa ei kyse ole elämän kurjistumisesta vaan siitä, että muutoksin mahdollistamme hyvää elämää sekä nykyisille että tuleville sukupolville.  Ilman muutoksia sitä hyvää elämää ei ole luvassa. Hienoa, että nuoret ovat aktiivisia. Olisi järjenvastaista, jos tätä isoa kriisiä eivät olisi ratkaisemassa myös suuret ikäluokat elämänkokemuksineen.

Aktivistimummot ja resilienssi

Resilienssin on todettu kasvavan iän myötä. Elämänkokemus auttaa käsitelemään myös vaikeita tunteita ja tilanteita. Ongelmanratkaisukyky, joustavuus, itsesäätelykyky ja optimismi kasvavat iän myötä. (Lue lisää Mieli-lehden artikkelista)

Kun loimme Aktivistimummot-liikkeen manifestiä, emme käyttäneet sanaa resilienssi, vaikka sitähän siinä tarvitaan, mummoviisaudessakin. Haluamme luoda maailmaa, jossa yksilöt ovat valmiista muuttumaan käytöstapojaan ja yhteiskunnan rakenteet muuttuvat kestävää elämää suosiviksi. Manifestissämme sanotaan:

Rakennamme yhdessä yhteiskuntaa, jossa kohtuus säätelee  elämänlaatua, oikeudenmukaisuuden merkitys ymmärretään ja empatia on perusarvo.

Ilahduin lukiessani ympäristöetiikasta väitelleen Suvielise Nurmen haastattelua.

”Mahdollisuus valita oikea ja hyvä silloinkin, kun se on vastoin omaa etua ja vaistoja, erottaa ihmisen muista lajeista. Moraali on ihmisen taito suojella hyvää elämää.”

Vaikka sanat moraali, empatia ja toivo, saattavat tuntua yleviltä sanoilta, ne ovat juuri niitä asioita, joita tarvitaan muuttumiskyvyn ja -halun (eli resilienssin) rinnalla, jotta voimme varmistaa tulevaisuuden hyvän elämän.

Empatia on ihmisen taito suojella hyvää elämää.  Monia asioita voidaan korvata tekoälyllä. Emptiaa ei voi. Muun muassa siksi mummot ovat olemassa.

Teksti:
Seija Kurunmäki, Ruokavaikuttaja
Aktivistimummojen perustajamummo

Kuva: Kati Pankka

Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

Vanhemmat ja isovanhemmat patistavat EU:n päättäjiä elvytysrahaston kestävään käyttöön

Aktivistimummot-liike Suomesta on yhtenä allekirjoittajana tukemassa Parents for Future -järjestön 18.6. EU:n päättäjille lähettämää vetoomusta. Yhteensä 177 vanhempien ja isovanhempien yhdistystä ja toimijaa 32 maasta muistuttaa päättäjiä, että heillä on nyt käsissään lastenlastemme tulevaisuus ja myös keinot, joilla siihen voi vaikuttaa. Vaadimme EU-päättäjiä näyttämään tietä koko maailmalle käyttämällä Eurooppa-neuvoston hyväksymää mittavaa elvytysrahastoa kestäviin ja ilmastoa suojeleviin tarkoituksiin.

Aktivistimummot-liike Suomesta on yhtenä allekirjoittajana tukemassa Parents for Future -järjestön 18.6. EU:n päättäjille lähettämää vetoomusta. Yhteensä 177 vanhempien ja isovanhempien yhdistystä ja toimijaa 32 maasta muistuttaa päättäjiä, että heillä on nyt käsissään lastenlastemme tulevaisuus ja myös keinot, joilla siihen voi vaikuttaa. Vaadimme EU-päättäjiä näyttämään tietä koko maailmalle käyttämällä Eurooppa-neuvoston hyväksymää mittavaa elvytysrahastoa kestäviin ja ilmastoa suojeleviin tarkoituksiin. “Nyt on aika, jolloin Eurooppa-neuvoston tulee hyväksyä elvytysrahaston välineille ratifioitaviksi rohkeat, transformatiiviset politiikan suuntaviivat”, sanomme kirjeessämme, jonka vastaanottajia ovat Eurooppa-neuvoston pj Charles Michel, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli. Jäämme odottamaan vastausta.

“750 miljardin euron elpymisrahasto ja kaikki muut elvytysyhteistyössä toteutettavat toimet tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden uudelle kehityspolulle.” Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen

18.6.2020

Hyvät Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli,

Me, Parents for Future in Europe, ja meitä tukevat vanhemmat kaikkialla maailmassa, uskomme, että tällä historiallisella hetkellä, jolloin demokratia ja kansainvälistyminen ovat uhattuina, EU: n toimielimillä on ainutlaatuiset mahdollisuudet ottaa maailmanlaajuinen johto rohkean ja päättäväisen ilmasto- ja ekologisen muutoksen strategian toteuttamisessa.

Parents For Future on ruohonjuuritason maailmanlaajuinen ilmastoaktivistien verkosto, joka on syntynyt Fridays For Future -liikkeen innoittamana. Ilmastokriisissä on kysymys sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta, ja teemme tiivistä yhteistyötä nuorten ilmastoaktivistien kanssa tukemalla heidän vaatimuksiaan. Lapsiemme ja tulevien sukupolvien hyvinvointia koskevan yhteisen huolemme ajamana visioimme terveen planeetan, jossa kaikki yhteisöt elävät harmoniassa keskenään ja luonnon kanssa. Tämä vanhempien ääni on kuultava kansainvälisillä politiikan foorumeilla.

Lastemme ja tulevien sukupolvien edessä on epävarma tulevaisuus ilmastokriisistä ja biologisen monimuotoisuuden kiihtyvästä ehtymisestä johtuen. COVID 19 -kriisi on paljastanut globaalien sosioekonomisten järjestelmien vaarallisen haurauden etenkin nopeasti köyhtyvän ekosfäärin yhteydessä. Sosioekonomisen järjestelmämme on otettava harppaus eteenpäin kohti resilienssiä ja kestävyyttä.

Olemme hyvin tietoisia siitä, että EU on käyttämäisillään merkittäviä julkisia taloudellisia resursseja, joista tulee lastemme velkaa, ja että tämä taakka lisätään sanoin kuvaamattoman massiiviseen ympäristövelkaan, jonka jätämme heille. Uskomme, että tämän rahan käyttötapa on avainasemassa. Rahan pitäisi edustaa sijoitusta lastemme tulevaisuuteen, eikä uutta kustannusta sille.

Kuten Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ilmaissut, 750 miljardin euron elpymisrahasto ja kaikki muut elvytysyhteistyössä toteutettavat toimet tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden uudelle kehityspolulle.Muistutamme YK:n Agenda 2030:stä, joka tekee selväksi, että instituutiot ovat yksi kestävän kehityksen ja oikeudenmukaisuuden perusta.

Pyydämme teitä ottamaan huomioon se perustavanlaatuinen rooli, joka teillä on lastemme tulevaisuuden suhteen. Visionäärinen vihreän kehityksen elpymisrahasto lähettää selkeän poliittisen signaalin markkinoille sekä Euroopan että globaalilla tasolla. Maailman toiseksi suurimpana markkina-alueena Euroopan unionilla ei ole vain ainutlaatuista asemaa ottaa maailmanlaajuinen johto, vaan sillä on myös moraalinen pakko tehdä niin.

Pyydämme valittuja edustajiamme Euroopan parlamentissa puoltamaan sitä, että Eurooppa-neuvosto hyväksyy elvytysrahaston välineille ratifioitaviksi rohkeat, transformatiiviset politiikan suuntaviivat. Tällainen johtajuus tulee ilmaista aikomuksen yhtenäisyyden ja todellisen riippumattoman, tulevaisuuteen suuntautuneen poliittisen näkemyksen avulla, ottaen täysin huomioon nuorten ilmastoliikkeessä lähes kahden vuoden ajan ilmaisemat äänet. Uskomme, että tasapuolista ja kestävää kehitystä tukeva globaali johtaminen on mahdollista ja että EU:n toimielimillä on vastuu tästä EU:n kansalaisia kohtaan.

Olemme tienristeyksessä ja valitsemanne tie määrittää lastemme elämänlaadun, kun itse elämä on vaakalaudalla.

Katso kaikki 32 maan 177 allekirjoittajaa Parents for Future sivuilta. https://parentsforfuture.info/

Lisätietoja

Aktivistimummot
www.aktivistimummot.fi

Seija Kurunmäki
+358 400 460894
seija.kurunmaki@kuule.fi

Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Oodi Päijät-Hämeelle

Touko-kesäkuussa Aktivistimummot vinkkaavat maakuntien lähimatkailukohteita Facebook- ja nettisivuillaan. Meillä on paljon nähtävää kauniin kotimaan joka kolkassa. Aktivistimummo ja kestävän kehityksen professori Armi Temmes kertoo omista retkistään sielunmaisemissaan, Päijät-Hämeessä.

Aktivistimummot vinkkaavat maakuntien lähimatkailukohteita Facebook- ja nettisivuillaan. Meillä on paljon nähtävää kauniin kotimaan joka kolkassa. Aktivistimummo ja kestävän kehityksen professori Armi Temmes kertoo omista retkistään sielunmaisemissaan, Päijät-Hämeessä.

Monet murehtivat ulkomaille suuntautuvien lomamatkojen peruuntumista. Kaikilla ei ole mökkiä, eikä kaikkia huvita linnoittautua koko lomaksi mökille. Niinpä nyt tarvitaan hyviä lähimatkailukohteita. Suosituimmat paikat ovat kansoitettuja, mutta onneksi Suomi on laaja ja harvaan asuttu maa - ja hienoja paikkoja on viljalti. 

Itse olen retkeillyt Päijät-Hämeen alueella jo parinkymmenen vuoden ajan joka kesä, eikä vielä loppua näy. Perinne alkoi, kun Lahteen muuttaneen ystäväni kanssa teimme retken sisävesilaivalla Lahdesta Heinolan suuntaan. Hyppäsimme laivasta ainoina matkustajina Kalkkisten kylän rannassa ja kipusimme paikallisen mansikka- ja viiniyrittäjän Pihamaan kahvilaan nauttimaan lasilliset marjaviiniä ja ostamaan mansikoita ja tuoreita vihanneksia. Siitä sitten saimme kyydin mökilleni saunomaan.

Näissä luontokohteissa turvaväli kanssakulkijoihin on helppo pitää

Sen jälkeen olemme jokaisena kesänä tehneet retken pääosin oman maakunnan alueelle joko luonto- tai kulttuurikohteisiin. Useimmissa paikoissa olemme saaneet olla yksin, mutta suositummissakin turvaväli kanssakulkijoihin on helppo pitää – lukuunottamatta ehkä kesäteatteriesityksiä, jotka tästä vihjelistasta nyt jäävät pois.

Evon valtionmetsän alueen Lammilla ja Padasjoella tuntevat monet, mutta eivät liian monet. Siellä on monia merkittyjä reittejä ja hyvän kartan kanssa ehdimme päivässä kävellä useita lenkkejä. Vaihtelevien maastojen lisäksi itselleni tuli siellä mieleen hienoja muistoja partiojohtajien koulutusleireiltä. 

Vääksystä alkavat Aurinkovuoren kävelyreitit, joka kulkevat pitkin harjua poiketen mm. vanhan hyppyrimäen perustuksille. Jos on oikein energinen, voi kävellä yhdysreittiä vaikka Evolle asti.

Heinolan kaupungin ulkoilureiteistä bongasimme eräänä vuonna Juustopolun, joka kulkee Jyrängön kaupunginosasta aina Vuolenkoskelle asti. Emme tehneet koko lenkkiä, vaan poikkesimme takaisin merkittyä yhdysreittiä Vierumäeltä tulevalle Ilvespolulle. Matkalla on laavuja evästaukoja varten ja maasto vaihtelee vehreästä järvenrannasta harjumaisemaan.

Jos haluaa kiivetä vuorelle katsomaan näköaloja, niin voin suositella Sysmän Kammiovuorta ja Iitin Hiidenvuorta, joka vartioi Kymijoen mutkaa. Hiidenvuorella on järjestetty konserttejakin, jonka järjestäjät ovat jopa raahanneet sinne pianon!

Haluatko vaellella kartanon puistossa – mene Kärkölän Huovilaan, jossa on laaja englantilaistyylinen puistoalue lummelampineen ja huvimajoineen. Kartano tosin puuttuu – sen rakentaminen jäi aikanaan kesken. 

Museot aukeavat vähitellen, joten suosikeistani esimerkiksi Hollolan kotiseutumuseo tai lääninkivalteri Aschanin talo Heinolassa voivat kuulua retkiohjelmaan myös kesällä 2020.

Retkelle Kelventeelle?

Päijänteen kansallispuistoa on sekä saarilla että Pulkkilanharjulla. Padasjoelta pääsee vuoroveneellä Kelventeen saarelle. Me teimme retken omalla veneellä Pulkkilanharjun suunnasta. Kelvenne on kymmenisen kilometriä pitkä harjusaari, jossa on mukava kävellä ja pitää evästaukoa hiekkarannalla. Se on veneilijöiden suosiossa ja meistä oli mukava katsoa myös kukkasin koristeltuja uivia kesämökkejä. 

Näiden esimerkkien tarkoituksena on osoittaa, että lähimatkailun kohteita löytyy melkein mistä vain. Itse lähdemme etsimään niitä yleensä kuntien verkkosivuilta ja joskus tuttavilta saaduista vihjeistä. Näitä vihjeitä kootaan nyt julkisestikin – ja yhteisöllisesti Aktivistimummojen Facebook-sivustolla. Seuraa vihjeitä, tiedän että niitä on mummoystävilläni vaikka kuinka paljon kaikissa Suomen maakunnissa.


Armi Temmes, Aktivistimummo
Professori, Aalto-yliopisto
Yritysten yhteiskuntavastuu ja kestävä kehitys

armi.temmes@gmail.com

Kuva Armi Temmes
Näköala Sysmän Kammiovuorelta

Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Kestäviä matkoja – lähelle

Kestävään matkailuun erikoistunut asiantuntija Anu Nylund tietää koronaepidemian tuomat haasteet matkailuelinkeinoon. Hyvänä tässä ajassa hän näkee kestävän matkailun lisääntymisen. Anu innostaa Aktivistimummoja edelläkävijöiksi löytämään lähimatkailun ja retkeilyn ilot Suomen joka kolkasta ja viemään niitä oppeja myös seuraaville sukupolville. Blogissaan Anu Nylund kertoo tarinansa eli miten hänestä tuli kestävän matkailun puolestapuhuja.

Kestävään matkailuun erikoistunut asiantuntija Anu Nylund tietää koronaepidemian tuomat haasteet matkailuelinkeinoon. Hyvänä tässä ajassa hän näkee kestävän matkailun lisääntymisen. Anu innostaa Aktivistimummoja edelläkävijöiksi löytämään lähimatkailun ja retkeilyn ilot Suomen joka kolkasta ja viemään niitä oppeja myös seuraaville sukupolville. Blogissaan Anu Nylund kertoo tarinansa eli miten hänestä tuli kestävän matkailun puolestapuhuja.

Kun biologinen kello alkoi tikittää, alkoi huono omatunto soimata minua, joka olin tuolloin nuori matkailun ammattilainen.
Olin lähtenyt parikymppisenä kahden matkalaukun kanssa maailmalle ja aloittanut intoa täynnä ulkomaanoppaan työn. Kuljin suosittujen matkakohteiden väliä sesonkien rytmittäessä muuttojani Kanarialta Mallorcalle ja taas Kanarialle ja sitten jonnekin muualle. Edustamani ala tuotti paljon hyvää, kuten työtä ja kohtaamisia vieraiden kesken, ja vaikka työ oli raskasta ja työpäivät pitkiä, oli se myös iloista ja hauskaa yhdessä tekemistä. 

Seisoin Välimeren rannalla ja lähdöstä oli kulunut viisi vuotta. Ymmärrys matkailun negatiivisista vaikutuksista iski kasvoihin kuin iso mereltä rantakiviin pysähtynyt aalto ja nauru sammui hetkeksi. Siinä rannalla ympärille katsoessani ymmärsin, että jos jatkaisimme samaan malliin, maailma ei tulisi kestämään kasvua. Joka puolelle rakennettiin, vuorilta tulevat luonnolliset veden imeytymisalueet asfaltoitiin, liikkumisesta aiheutuneet päästöt olivat valtaisat, melu korviahuumaava, paikalliset ihmettelivät menoa ja ilmassa oli hämmentynyt tunnelma.
Samaan aikaan kuiskasin merelle toiveeni olla joskus äiti.

Kestävän matkailun määritelmä pohjaa vuoden 1987 julkaistuun Brundtlandtin komission ”Yhteinen tulevaisuutemme” – raporttiin, jossa kehittämisen keskiöön nostettiin ekologinen, taloudellinen ja sosiokulttuurinen kestävyys, nykyisten ja tulevien sukupolvien tarpeet ja toiveet hyvästä elämästä huomioiden.

Minä lupasin meren kohinan säestäessä taustalla, että teen parhaani matkailun ammattilaisena, jotta mahdollinen lapseni ja tulevat sukupolvet saavat hengittää puhdasta ilmaa, uida puhtaissa vesissä ja syödä ihanaa paikallista ruokaa. 

Unelma on täyttynyt ja lupauksesta pidän parhaalla mahdollisella tavalla kiinni. Olen parikymppisen pojan äiti ja vastuullisuuteen erikoistunut matkailun ammattilainen. Viimeisen parin vuoden aikana kestävä matkailu tai niin kuin me 2000-luvulta lähtien olemme sanastoa uudistaneet - vastuullisuus - on jalkautunut ison yleisön tietoisuuteen ja suomalaisten matkailuyritysten arvomaailmaan. 

Vastuullisuus on jalkautunut ison yleisön tietoisuuteen ja suomalaisten matkailuyritysten arvomaailmaan 

”Matkakohteet ovat parempia paikkoja paikallisille asua ja matkailijoille vierailla” – näin me nyt määrittelemme vastuullisen matkailun ydinviestin. Sosiaaliset ja eettiset arvot ovat nousseet ekologisen ja taloudellisen rinnalle entistä tärkeämpinä. 

Matkailu on elinkeino ja maksavat vieraat matkailuyrittäjän elinehto. Kun me pääsemme taas liikkumaan, matkailemaan ja kokemaan elämyksiä, vastuullista on noudattaa niitä ohjeita, joita meille liikkumisesta annetaan. Vastuullista on myös käyttää matkailuyrittäjien palveluja, maksaa reilu korvaus siitä työstä, mitä palveluntuottaja tekee pyyteettömästi vieraansa onnellisuutta ajatellen. Kun liikkuminen sallitaan, aloitetaan läheltä. Mitä jos kotimaassakin majoittuisimme maksullisissa majoitusyrityksissä sen sijaan, että petaamme siskonpedit sukulaisten ja ystävien lattioille. Mitä jos istuisimme useammin valmiiseen pöytään – ravintolayrittäjien herkkujen äärelle tai kokkaisimme yhdessä matkailuyrittäjän opissa? 

Reilua on antaa ammattilaisen johdattaa meidät uusien elämysten äärelle

Vaikka osaamme soutaa, meloa ja kulkea metsässä, ottaa eväät matkaan ja löytää ihanimmat maisemat, reilua on antaa ammattilaisen johdattaa meidät näiden elämysten äärelle. Oletko koskaan kokeillut, miten rentouttava kokemus on, kun osaava opas huolehtii kaiken muun ja saat itse keskittyä rennosti varsinaiseen luonnosta nauttimiseen. Varusteet hankittuina, teltta valmiiksi pystytettynä – mitä ihanaa uutta luksusta luontomatkailuun! Eräateria taas oikein valmistettuna villiyrttejä ja paikallisia raaka-aineita hyödyntäen vie evästauon ihan eri tasolle. 

Läheisyys, mikä ihana tunne - lähellä uuden kokeminen, mikä loistava mahdollisuus. Matkailu on parhaimmillaan keino toimia paremman tulevaisuuden puolesta. Vastuullinen matkailu on valintoja, joita me kaikki voimme tehdä. Nyt on hyvä hetki valita vähäpäästöinen lähimatka, paikallisten yrittäjien palveluja ostaen. Luonnossa liikkuminen varmistaa myös turvaväleistä huolehtimisen niin kauan kun se on tarpeen. 

Aloitetaan uusi aika määrittelemällä ihana loma- tai matkaelämys uusiksi

Aloitetaan uusi aika määrittelemällä ihana loma- matkaelämys uusiksi. Yhdessä kokeminen tuottaa aitoja muistoja, ammattilaisten tuottamina turvallisesti ja rennosti. Hitaasti matkaaminen lähellekin siirtää meidät arjesta unelmiin.

Anu Nylund
anu.nylund@moodoffinland.fi
www.moodoffinland.fi


Anu Nylund on matkailualan ammattilainen, joka on erikoistunut vastuulliseen matkailuun.
Anu tarjoaa matkailu- ja koulutuspalveluita vuonna 2018 perustamansa  Mood of Finland yrityksen arvojen mukaisesti luovasti, innostaen ja vastuullisesti - yhdessä muiden kanssa ja hyvällä moodilla.  

Kuva: 
Opastettu parin tunnin melonta urbaani- tai luontoympäristössä on jo hyvä irtiotto ja turvallinen tapa tavata ystäviä myös turvavälejä kunnioittaen. Melonta sopii kaikenikäisille lapsista senioreihin. Kuva Moln.fi

Lue lisää