Mistä sinä voisit vähentää?

Aktivistimummo Tiina Korhonen muistuttaa ylikulutuspäivän blogissaan meidän jokaisen mahdollisuudesta vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja luontokatoon kohtuullistamalla omaa kulutustamme. Me Suomessa olemme varsinaisia tuhlareita, olihan Suomen ylikulutuspäivä jo 6.4., kun taas maailman ylikulutuspäivää vietetään 24.7. Kuva kertoo, miten Suomi sijoittuu kulutusvertailussa. Olemme kärkikastia.

Voi meitä! Tulisimme toimeen niin paljon vähemmälläkin.

Koska kulutamme luontoa paljon nopeammin kuin se pystyy uusiutumaan, olemme itse syypäitä ilmastokriisiin ja luontokatoon. Kaikki ylikulutuksemme vaikutukset eivät näy kotimaassamme. Esimerkiksi suuri osa tuotantoeläimille syötettävästä rehusta tuotetaan ulkomailla. Aktivistimummoina olemme erityisen huolissamme tulevien polvien mahdollisuuksista elää hyvää elämää maapallolla. Toivoa ei ole kuitenkaan vielä menetetty.

Samoja virheitä toistetaan sukupolvesta toiseen, vaikka kehitys on tutkimuksen ja teknologian ansiosta enemmän ennustettavissa kuin koskaan. Talouskasvua haetaan luonnon kustannuksella, vaikka pitäisi panostaa enemmän kestävään kehitykseen ja etsiä kohtuullisimpia tapoja kuluttaa. Käsityksiä ja asenteita pitää muuttaa, ajatella uudelleen.

On hyvä ymmärtää, että ylikulutus uhkaa myös taloutta. Tulevaisuuden maailmassa pärjäävät ne, jotka perustavat päätöksenteon tieteelliseen näyttöön ja asiantuntijuuteen, ymmärtävät kestävän kulutuksen välttämättömyyden ja toimivat kestävästi N-Y-T, nyt, nyt.

Hyvä elämä ei synny kuluttamalla

Nuorisossa on tahtoa ja tietoa. Otetaan nuoria enemmän mukaan päätöksentekoon. Panostetaan ympäristökasvatukseen ja biotalouden koulutukseen. Mummoina muistetaan näyttää esimerkkiä kulutuksen hillitsemisessä. Luulisi meidän sen osaavan, 70-luvun elämä oli huomattavasti nykyaikaa kohtuullisempaa, silti hyvää. Kas, rikkaus ei piile rahassa, vaan kestävissä arvoissa, ihmissuhteissa, elinkelpoisessa ympäristössä ja hyvissä valinnoissa.

Ylikulutus on saatava kuriin. Tehdään viisaita ja välttämättömiä hankintoja. Vähennetään lihansyöntiä, tai lopetetaan se, lisätään ruokavaliossa kasvisten osuutta. Kierrätetään. Käytetään julkista liikennettä ja kävellään ja pyöräillään (se tekee hyvää myös terveydelle). Suuri vaikutus on sillä, että valitsemme poliittisia päättäjiä, jotka ymmärtävät luontoarvoja ja kestävää elämää. Miksi jahkailisimme, aloitetaan kestävämpi elämä jo tänään. Maailma ei kestä nykyistä tuhlaustamme.

Jotkut ajattelevat, että yksittäisen ihmisen valinnoilla ei ole niin väliä. Mutta kyllä on! Jo Sokrates näki torilla paljon kaikenlaisia tavaroita, joita ei tarvinnut.

Lue lisää:

Ylikulutus – WWF Suomi

Kuva ja lisätietoa: Home - Global Footprint Network

Tiina Korhonen, Aktivistimummo

 

Seuraava
Seuraava

Pelargonia-tunnustuksen saa pariskunta Virpi Suutari ja Martti Suosalo